Fotonyhet

44 åklagare kritiserar planer på Instagram för barn

Efter att bildplattformen Instagram meddelat att de arbetar med en plattform specifik för barn så har många kritiserat dem. Senast i raden är 44 delstatsåklagare i USA som vänt sig mot det planerade Instagram för barn.

Efter att det avslöjats att Instagram arbetade med att ta fram en Instagramplattform speciellt för barn har 44 delstatsåklagare (attorney generals) protesterat i en gemensam skrivelse. I dagsläget är Instagram bara tillåtet för barn över 13år, men för den som vill är det inga större problem att kring denna barriär och skaffa ett konto ändå.

Bildplattformen har av många anklagats för att inte göra tillräckligt för att skydda unga användare på plattformen redan idag. Både från nätmobbning, kränkande inlägg och från illvilliga vuxna som enkelt kan komma i kontakt med barn via plattformen. Instagram har gått ut med att de ska införa vissa nya regler som ska göra det svårare för till exempel vuxna att kontakta barn via plattformen, men de har också sagt att de tittat på möjligheten att gör and helt ny plattform för barn. Det här har alltså fått hård kritik.

De 44 delstatsåklagarna menar i sin skrivelse att sociala medier, på många sätt, kan vara skadliga för barn och unga och att skapa en plattform endast för barn gör att de blir extra sårbara. Barn har inte utvecklat de verktyg och förmågor som krävs för att kunna navigera den här typen av tjänster på ett säkert sätt.

Utöver dessa 44 delstatsåklagare har 35 olika organisationer kritiserat förslaget utifrån samma grunder som delstatsåklagarna. Om Instagram och Facebook kommer att hörsamma den kritik som nått dem återstår att se.