Prylnyhet

5 ommärkta märken

Kärt barn har många namn. Eller heter i alla fall olika saker på olika ställen, av olika skäl. Vi har hittat fem produkter eller märken som byter namn beroende på vem som säljer dem och var de säljs.

Samyang - Rokinon

Samyang är ett märke som har nått framgångar med sina manuella fasta och ofta ljusstarka objektiv. Några av dem har dessutom fått bra resultat i olika tester. Läs gärna vårt test av åtta Samyangobjektiv i nummer 7/2011. Men det är inte bara under namnet Samyang dessa objektiv säljs. Åker man över Atlanten till USA så finner man dem under namnet Rokinon. Det finns även andra varianter på namn, bland annat Bower, Falcon och Opteka.

Canon Digital Rebel – Canon xxxD

Canon är en av de större kameratillverkarna i världen men fråga en amerikan vad en Canon 600D är för något så är det inte säkert att han vet. Det är nämligen så att Canon har valt ett annat namn på sina enklare kameror för den amerikanska marknaden. Anledningen till detta är att de vill undvika gråimport. Alltså att försäljare kringgår den vanliga inköpskedjan för att kunna köpa in produkter billigare från andra marknader.

Lecia – Panasonic

De enklare digitala kompaktkamerorna med Leicalogga är tillverkade av Panasonic men märkta med en röd plupp och några mindre förändringar, i stället för Panasonics egen logga. I utbyte mot detta använder Panasonic Leicas optik i flera av sina kameramodeller. Ett arrangemang som Leica även haft med Minolta medan de fortfarande tillverkade kameror.

Manfrotto – Bogen

Ibland dyker det upp stativ och tillbehör på nätet som heter Bogen. Dessa är förvillande lika Manfrottos prylar, det är inte så konstigt eftersom det är samma produkter. När Manfrotto skulle in på den amerikanska marknaden utnyttjade man ett redan etablerat produktnamn, Bogen, som man köpt upp. Men efter att produkterna fått fäste på marknaden bytte man ut varumärket Bogen till det ursprungliga Manfrotto. Så nu heter Manfrotto samma sak överallt.

Pentax – Samsung

För några år sedan kom det ett par systemkameramodeller som var väldigt lika varandra från tillverkarna Pentax och Samsung. Det grundade sig på ett avtal som parterna skrev under 2005 där de kom fram till att de skulle utveckla systemkameror tillsammans. Skillnaderna mellan kamerorna var till största delen mjukvarumässiga. Man gjorde även optik med båda tillverkarnas namn, skillnaderna här var också mest kosmetiska. Samarbetet avslutades 2009.