Utställning

50 år med Tio Fotografer

Tjörnbron, Sverige 1961. Foto: Lennart Olson

I november 1958 startade Hans Hammarskiöld, Georg Oddner, Rune Hassner och ytterligare sju fotografer gruppen Tio fotografer med franska Magnum som förebild. I jubileumsutställningen "Tio Fotografer/Femtio år" på Borås konstmuseum kan du se den legendariska bildgruppens mest kända fotografier.

Anita Ekberg, 1953. Foto: Georg Oddner

300 fotografier visar i utställningen "Tio Fotografer/Femtio år" den mångfald inom dokumentärfotografi, mode, porträtt och konstfoto som bildgruppen utgjorde.

Tio Fotografer bildades 1958 i Stockholm av Sten Didrik Bellander, Harry Dittmer, Sven Gillsäter, Rune Hassner, Tore Johnson, Hans Malmberg, Pål-Nils Nilsson, Georg Oddner, Hans Hammarskiöld och Lennart Olson. Hans Hammarskiöld och Lennart Olson är de enda idag levande medlemmarna i den legendariska bildgruppen.

Förebilden för gruppen var den franska bildbyrån Magnum som bildades 1947 i Paris och New York av bland andra fotograferna Henri Cartier-Bresson och Robert Capa.

I början var det tänkt att kollektivet Tio Fotografer skulle fungera som en fast punkt i Stockholm för de tio medlemmarna. Det var lite som Svenska Fotografernas Förbund i miniatyr. De hade eget sekretariat, egen advokat och egen revisor.

– Vi visste inte hur det skulle fungera, om vi skulle kunna samarbeta alla tio, men det lyckades vi med, berättade Hans Hammarskiöld i en artikel i Kamera Bild tidigare i år.

Gruppens medlemmar reste väldigt mycket och behövde skicka filmer eller få hjälp med att fixa någonting på hemmaplan.

Det var ursprunget till idén om det som kom att heta Tio Fotografer. Gruppen köpte in sig i lokalen på Centralbadets gård där Harry Dittmer hade en ateljé som han ville bli av med.

– Vi hade roligt, men stod mest och snackade. Så det blev inte så mycket gjort. Per Åström, Allan Edwall och Cornelis kunde komma förbi och stod och snackade medan vi jobbade. På det sättet var det lite kul, men sen insåg vi att det inte var någon särskilt bra arbetsmiljö.

I den vevan bildade de också Tiofoto bildbyrå, som gick väldigt bra tills för några år sedan när de insåg att de inte kunde digitalisera allting. Bildbyrån såldes till NordicPhotos.

Som Tio Fotografer reste de också tillsammans. De åkte till New York och träffade fotograferna där eller till Paris för att hälsa på

Boubat och fotograferna där.

– Den sista resan gjorde vi 1993. Då var det bara Bellander, Gillsäter, Oddner och jag. Vi åkte till Kina och när vi kom hem och tittade på de bilder vi tagit så var det intressant att se att vi fyra hade sett helt olika saker.

Monrovia, Liberia 1963. Foto: Rune Hassner

Med utställningen på Borås konstmuseum firar Tio Fotografer sitt 50-årsjubileum. Gruppen har betytt mycket för svensk fotografi. Tillsammans med den än idag aktive Lennart Nilsson och bortgångna stjärnor som Sune Jonsson och Christer Strömholm, blev Tio Fotografer internationellt uppmärksammade. Under några årtionden i mitten av förra seklet var Sverige ett land med fotografiskt världsrykte.

Utställningen visas på Borås konstmuseum till och med den 6 december. Nästa år rullar utställningen vidare till bland annat Fotobiennalen i Moskva och Paris Photo där den kommer att visas på Centre Culturel Suédois.

Spanska ridskolan, 1952. Foto: Hans Hammarskiöld

Mer om utställningen finns på Borås konstmuseums webbsida.

Mer om Tio Fotografer kan du läsa i Per Lindströms bok Svart på vitt om Tio Fotografer.