Annons

Nyhet

500px stänger sin marknadsplats för bilder

500px tar bort möjligheten att sälja och köpa bilder via deras marknadsplats. Samtidigt tar de bort möjligheten att ladda upp bilder med CC-licens.

500px är en av världens största bildcommunity för att dela bilder. De har bland annat kallats för "Instagram för proffs". Fram till nu har deras användare haft möjlighet att köpa och sälja bilder via deras sida, där fotografen har fått 30 procent av licenspengarna.

Tidigare i våras blev 500px uppköpta av VCG (Visual China Group) som i sin tur är världens tredje största marknadsplats för stockbilder. Efter uppköpet har VCG ändrat strategi för 500px och valt att stänga ner deras egen marknadsplats för bilder. Istället kommer istället bilderna licensieras via Getty Image, för största delen av världen, och via VCG i Kina.

CC-licensförsvinner

Samtidigt tar de bort möjligheten att ladda upp bilder med CC-licens (Creative Commons). En CC-licens ger möjlighet att använda en bild fritt under vissa specifika förutsättningar. De bilder som redan finns med CC-licens kommer inte längre att vara sökbara i systemet eller gå att ladda ner.

Enligt 500px är det här inte ett drag för att få användarna att ta betalt för bilderna. De menar istället att det var få som använde bilder med CC-licens, och att sökfunktionen var buggig.