Prylnyhet

64 megapixelsensor till mobiler från Samsung

Samsung Isocell-sensor.

Bättre och skarpare bilder i svagt ljus, högre upplösning och snabbare autofokus – detta lovar Samsung med sin nya sensor Isocell Bright GW1.

För ett halvår sedan rapporterade Kamera Bild omde två sensorerna GD1 och GM1 från Samsung – två CMOS-sensorer med 32 respektive 48 megapixels upplösning på 1/2 tum.

Samsung utmanar vidare med sin halvledarteknik, och har i sin senaste sensorteknik med sensorelement på 0,8 mikrometer förbättrat flera aspekter av sin kamerasensor – som kan se ljuset redanunder årets andra halva, och möjligtvis finnas i mobiltelefoner senare i år.

Med sin pixelbinning-teknik bygger fyra sensorelement upp en slutlig bildpixel, för att öka det dynamiska omfånget och i slutändan också ge skarpare bilder. Med nya sensorn Isocell Bright GW1 går det att i ljusstarka situationer ta bilder i både 64 megapixlar där man utnyttjar alla pixlar för upplösningen. I mer krävande och ljussvaga situationer går det att få en sammansatt 16-megapixelbild.

Sensorkretsen har utrustats med en dubbel AD-konverter, som konverterar ljuset till elektriska signaler. Genom en att ha två olika kretsar kan man optimera bildkvaliteten vid olika ISO-känsligheter. Sensorn ska också stödja HDR i realtid, vilket innebär rikare nyanser och kontraster.

Den fasdetekterande autofokusen på sensorn arbetar i 480 bilder per sekund och ska enligt Samsung ge skarpare bilder och snabbare fokusring, tillsammans med möjligheten till mjuka slowmotion-filmer.