https://www.kamerabild.se/nyheter/a-day-in-the-world-v-rldsstort-fotoprojekt
469772
Nyheter
Nyhet

A day in the World - världsstort fotoprojekt

Jeppe Wikström. Foto: Calle Rosenqvist

Totalbetyg

En värld. En dag. Men miljoner bilder. Under 2012 ska världens största fotografiska dokumentation äga rum över hela vår planet. Projektet ska fungera som ett digitalt världsarv, öppet för alla att ta del av.

Idén med projektet "A day in the World - Expressions of Humankind" är att låta hela världens invånare fungera som fotografer. Under ett globalt dygn kommer hundratusentals människor att dokumentera sin och sina medmänniskors vardag. Resultatet är den största samlade fotografiska dokumentationen av mänskligheten.

Jeppe Wikström är en av initiativtagarna till projektet. Redan 2003 gjorde han verklighet av en liknande idé när 3000 fotografer deltog i projeketet "En dag i Sverige" och bidrog med bilder runt om i Sverige från en dag. Nu satsar han på att göra samma sak över hela världen.

- Det vi vill visa är en helt vanlig vardag över hela jordklotet. Vi vill försöka få alla länder att delta i projektet, och det blir extra viktigt att få med afrika och asien, inte bara länderna i väst, säger han.

Enligt Jeppe Wikström kommer resultatet att bli ett "digitalt världsarv" som är fritt för alla att använda. Samtidigt kommer det vara viktigt för flera olika områden.

- I dag vet vi inte riktigt hur sajten med bilder kommer att fungera, kanske kommer man kunna söka bilder på vissa platser, tider eller klockslag. Användningsområdena är stora för både vetenskap och framtida forskning - och ett enkelt medel till att bidra med budskap till framtiden.

Dagen när projektet ska genomföras bestäms under hösten 2011. Men enligt Jeppe Vikström blir det en tisdag eller onsdag - dessa veckodagar är oftast "vanliga dagar" över hela världen. Tar man hänsyn till de olika tidszonerna kommer projektet att pågå under 47 timmar.

Bakom projektet står den ideella stiftelsen "Expressions of Humankind.

Läs mer om projektet på www.aday.org.