programvara

Adobe Lightroom CC – taggar dina bilder automatiskt

En ny version av Lightroom är här, fast med två olika namn – Lightroom CC och Lightroom 6. De stora nyheterna är ansiktsigenkänning och ett nytt HDR-verktyg.

Lightroom 5 får nu en uppföljare i två versioner, Lightroom 6 och Lightroom CC. Egentligen är det samma program, men med olika namn beroende på om du köper programmet fristående eller använder Adobes prenumerationstjänst. Antagligen är det den prenumererade CC-versionen som kommer att få en fortsättning i framtiden med nya uppdateringar.

Kan göra panoramabilder

I det nya Lightroom finns ansiktsigenkänning som automatiskt kan känna igen vilka som syns i bilden och tagga den med dessa personer. Detta underlättar sedan när du vill söka efter bilder med en specifik person.

Programmet har även utrustats med ett nytt HDR-verktyg där du kan sätta samman flera exponeringar till en HDR-bild. Du har även numera möjligheten att skapa panoramabilder i Lightroom, genom att slå samman flera bilder.

Går att använda mobilt

Använder du Lightroom CC medföljer även Lightroom mobile, vilket gör det möjligt för dig att titta på och redigera bilder direkt i din Iphone, Ipad eller Android.

I övrigt bjuder inte det nya Lightroom på några revolutionerande nyheter. Det största är nog att Adobe nu väljer att föra in Lightroom i sin CC-familj, och att det gissningsvis blir den versionen som lever vidare. Att det skulle komma en Lightroom 7 verkar inte troligt.

Just nu skriver Patrik Larsson Lightroom-skolor i magasinet Kamera Bild, och här kan du se när han tillsammans med Moderskeppet går igenom nyheterna med nya Lightroom.

Vill du läsa mer om skillnaderna mellan Lightroom 5, 6 och CC, så gör du det här.