Nyhet

Adobe MAX – Kamera & Bild kollar in nyheterna

Bryan Lamkin, vice vd Adobe, på Adobe MAX.

Kamera & Bild har som enda svensk media blivit inbjudna till det stora kreativitetskonventet Adobe MAX i San Diego för att kolla närmare på Adobes senaste uppdateringar. Här visas innovationer och kommande teknik i Photoshop, Lightroom och övriga program.

Adobe MAX är det årligt återkommande kreativitetseventet som hålls av Adobe, där kreatörer, fotografer, designers och filmare träffas för att både delta i workshops – men även för att ta del av nyheter i kommande versioner av bland annat Photoshop och Lightroom.

Kamera Bild är på plats i San Diego och har fått en exklusiv möjlighet att träffa de som arbetar med Photoshop, Lightroom och Camera RAW, något som du kommer att kunna läsa mer om i magasinet framöver.

Reuters bildarkiv i Adobe Stock

En nyhet inom fotoområdet är att du under mitten av 2017 kommer hitta bilder från Reuters i Adobe Stock, vilket gör att du kan licensiera bilder från Retuers direkt i Indesign. Photoshop eller andra Adobe-program. Totalt kommer användare av Adobe Stock att få tillgång till fler än 60 miljoner objekt, varav runt 13 miljoner är foton, i de appar som ingår i Creative Cloud.

De som även har ett Creative Cloud-abonnemang kommer även få tillgång till redaktionella bilder, illustrationer, grafik och 3D-grafik.

Samtidigt släpper Adobe även den färdiga versionen av Stock Contributor som tidigare funnits i beta. Med Contributor kan du som CC-användare sälja dina bilder eller andra arbeten via den nya plattformen.

Öppningsbilden för Photoshop CC 2017.

Nytt i Photoshop CC 2017

I uppdateringen av Photoshop, till version CC 2017, får användaren möjlighet att snabbt söka efter verktyg direkt i Photoshops sökruta "in-app search". Genom att skriva in vad du vill använda för verktyg kan det i vissa fall gå snabbare att hitta rätt i stället för att leta sig ned i menyer.

Förutom detta finns nu även möjligheten att använda högupplöst eller lågupplöst läge med i maskläge, samt förbättrat polygonlasso.

Brian O'Neil Huges, produktspecialist för Adobes fotoprodukter, presenterar nyheterna i Adobe Photoshop Mix och Photoshop Fix.
Photoshop Fix har nu fler kontroller för att du ska kunna rita i bilden med ditt finger och olika storlekar på penseln.

Nu kommer även Photoshop Fix till Android, samtidigt som det uppdateras för övriga plattformar. Här finns ny "healing brush" och "liquify", vilket du kan justera direkt på skärmen genom att trycka och välja område direkt på bilden.

Photoshop Mix får större möjligheter med penslar och användningen och inställningar för att göra bättre maskningar eller justeringar med fingret.

Uppdateringar i Creative Cloud – Adobe Sensei

Adobe Sensei är samlingsordet för Adobes nya maskininlärning för bilder. Genom denna maskininlärning öppnas en del möjligheter genom att analysera mängder av bilder och få programmet att förstå innehållet, och hur vi använder oss av dessa. Genom denna AI kan flera olika saker automatiseras, bland annat:

För dig som använder Adobe Stock i ditt arbete för att hitta bilder, har Adobe nu integrerat möjligheten att hitta liknande bilder, än den du just importerat i ditt dokument.

Face Aware editing låter dig justera ett ansiktes uttryck utan att behöva manipulera pixlarna manuellt. Automatiken hittar själv ansiktet.

Den intelligenta innehållsanalyseringen som nu finns låter dig lägga till nyckelord i bilden utan att behöva skriva dom själva. Bilden analyseras och nyckelorden läggs till. På samma vis får du rekommendationer när du söker efter en bild.

"Project Felix" blandar 2D-bilder och 3D-objekt i en miljö för att skapa verklighetstrogna renderade bilder.

Project Felix blandar foto och 3D

Den nya appen "Project Felix" är till för att utveckla möjligheterna för de som arbetar med både 2D-objekt som foton, samtidigt som man vill blanda dessa med renderade 3D-objekt. I appen kan du arbeta med färdiga objekt du har i ditt bibliotek, och placera dessa i dina bilder, samtidigt som du kan justera det infallande ljuset på 3D-objekten för att få dessa att få samma känsla som i bilden.