programvara

Adobe släpper roadmap över Photoshop för Ipad

I samband med Adobes kreativitetsevent Adobe MAX för några veckor sedan släpptes appen Photoshop för Ipad. Men besvikelsen var stor när flera funktioner saknades jämfört med desktop-versionen. Från Adobes håll säger man att de har lagt in de mest grundläggande funktionerna som de flesta använder.

För att bemöta kritiken har Photoshop nu valt att gå ut med en roadmap över kommande funktioner. I sin blogg om Photoshop menar Adobe att de bara skrapat på ytan för vad som är möjligt.

Snabbmarkering med hjälp av Adobe Sensei.
Snabbmarkering med hjälp av Adobe Sensei.

2019:

Snabbmarkering: Redan under 2019 kommer Photoshop för Ipad att få funktionen för att snabbt automatiskt markera ett objekt i bilden, detta genom Adobes programvara Sensei, som genom maskininlärning snabbt kan förstå vad som egentligen är kanterna kring ett objekt.

Inkrementell sparning: Dessutom ska funktionen för att spara filer i molnet snabbas upp, främst genom att PSD-filer som sparas endast behöver föra över filens ändringar, en så kallad inkrementell sparning som bygger på föregående fil. Funktionen släpps i december.

Förfina kant, för extra svåra markeringar som exempelvis päls.
Förfina kant, för extra svåra markeringar som exempelvis päls.

2020:

Förfina kant: Funktionen "Förfina kant" är en pensel som kan göra komplexa markeringar på svåra objekt som hår eller päls.

Justeringslager: Den klassiska "kurvfunktionen" som används i Photoshop av fotografer kommer nu att integreras. Dessa kommer att kunna skapas i ett nytt justeringslager för icke-förstörande redigering med möjligheter till justering i efterhand.

Justerbar pensen: Känslighet för pensel kommer bli justerbar, något som passar extra bra för en pekskärm, samt möjlighet att rota canvas.

Intergrering med Lightroom: Funktionen gör det möjligt kunna redigera bilder i råformat på Ipad-versionen och sedan kunna arbeta vidare med dessa i Photoshop.

Photoshop i mobilkameran: Adobe kommer även att släppa en egen kameraapp till mobiltelefoner. Här kommer du att kunna göra vissa inställningar direkt i kameran och bilden kommer dels att sparas som på liveredigerade bilden, men också som en opåverkad bild.