programvara

Adobes nya AI-verktyg kan identifiera Photoshopade ansikten

Med ny forskning i samarbete med UC Berkley har Adoe tagit fram en fungerande prototyp av ett verktyg som kan identifiera manipulerade ansikten.

Det nya AI-verktyget finns ännu bara som prototyp, men ska enligt Adobe fungera väldigt effektivt. Man lät det undersöka en mängd bilderpar där den ena bilden var före manipulation och den andra efter det att manipulationen gjorts.

Verktyget är specifikt framtaget för att kunna detektera förändringar som gjorts med Photoshopverktyget Liquify som är populärt att använda när man vill göra förändringar i ansikten.

Forskarna testade verktyget mot en grupp med människor för att se vilka som var effektivast för att hitta redigerade ansikten. Gruppen med människor lyckades hitta rätt i 53% av fallen medan AI-verktyget lyckades 99% av fallen.

Verktyget kan också föreslå hur man skulle kunna göra för att återställa bilden till sitt ursprungliga utseende. Där får den dock inte lika många rätt.

Bakgrunden till den här typen av forskning som Adobe gör är att de anser att det är allt större problem att bilder vi ser idag är manipulerade på ett eller annat sätt. Adobe vill du bidra till att kunna skapa en större säkerhet kring vad det är vi ser när vi ser digitalt bildmaterial.