Prylnyhet

AF 24-70mm f/2,8 FE – Samyangs första zoomobjektiv

Samyang lanserar nu det första objektivet i en ny serie av zoomobjektiv, tidigare har företaget endast tillverkat fasta objektiv. Objektivet får dessutom flera funktioner som kan göra det extra intressant för filmare.

Samyang har tidigare fokuserat på fasta objektiv, från början främst med manuell fokusering men nu har de ett nästan lika stort utbud med autofokus. Nu lanserar de sitt första zoomobjektiv och siktar in sig, som många gånger tidigare, på Sonys E-bajonett.

Det nya AF 24-70mm f/2,8 FE har den vanligaste och antagligen mest använda brännvidden för ett zoomobjektiv för en fullformatskamera, vilket gör det till en rimlig inkörsport för Samyang. Samyang har lagt till en del funktioner som ska ge objektiven fördelar jämfört med konkurrenter. Till exempel ska det ha en parfokalfunktion som gör det extra intressant för filmare. Ett parfokalt objektiv behåller fokus på motivet även om man zoomar, för filmare har man även sett till att så kallad breathing hålls till ett minimum, alltså att brännvidden ändras när man fokuserar. Samyang uppger också att deras manuella fokusering ska vara linjär och ha ett bekvämt motstånd som gör det lätt att fokusera manuellt och framför allt gör det det enklare att flytta fokus fram och tillbaka mellan två olika punkter i ett motiv.

AF 24-70mm f/2,8 FE har också fått Samyangs funktion Custom Switch vilken gör att du kan använda fokuseringen även för att justera bländaren, funktionen aktiveras genom en liten knapp på sidan av objektivet. Med hjälp av Samyangs Lens Station kommer man i framtiden även att kunna uppdatera objektivet så att det finns flera funktioner för fokusringen som kan justeras via Custom Switch-knappen.

Skalet ska vara gjort av aluminium och objektivets vikt ligger på 1027 gram (Sonys 24-70 f/2,8 GM har en vikt på 886 gram). En vädertätning är på plats som ska skydda objektivet om det används i tuffa miljöer. Samyang säger också att det här är det första objektivet i en serie av zoomobjektiv.

Säljstart för Samyang AF 24-70mm f/2,8 FE är i mitten av november och priset kommer att hamna på 9299 kronor.