Fotonyhet

Aftonbladet lurades av läsarbild

En läsarbild i Aftonbladet som sägs föreställa snökaos på E6:an. Men bilden är fotograferad på en annan plats, för över åtta år sedan.

I samband med föregående veckas snöoväder i södra Sverige publicerade Aftonbladet en läsarbild från kaos på E6:an. Men bilden visade sig vara över åtta år gammal.

När snön vräkte ned i södra Sverige i förra veckan skildrade Aftonbladet detta genom bland annat en läsarbild. Bilden som publicerades både på webben och i papperstidningen föreställer dramatik på E6:an vid Löddeköpinge, där människor försöker få loss sina bilar som fastnat i snön.

Åtta år gammal

Men bilden är inte fotograferad på den plats som Aftonbladet anger. Den är dessutom fotograferad för över åtta år sedan, i februari 2007. Allt detta upptäckte den frilansande pressfotografen Patrick Persson som är upphovsman till bilden. Någon hade stulit hans bild.

”Aftonbladet uppger att de fick den aktuella bilden skickad som läsarbild. Redaktionen tyckte bilden var bra och valde att publicera den” skriver Patrick Persson på sin sajt pppress.se.

”Kanske är dags att titta över rutiner”

När han uppmärksammade Aftonbladet på bildstölden togs den bort från sajten, men tidningen hade då redan hunnit gå i tryck.

”Kanske är det dags att media tittar över rutinerna med läsarbilder” skriver Patrick Persson.