Annons

Nyhet

Åke Ericson prisad

När internationella Årets bild, POY, fortsätter rulla ut sina listor dyker ytterligare en svensk upp på prisplats; frilansfotografen Åke Ericson.-Tack Pieter Ten Hoopen, säger han.

Publicerad

Åke Ericson har vunnit priser tidigare. Senast ifjol stod han på prispallen i tävlingen Best of journalism. Men i Picture of the Year har han bara skickat bidrag en gång tidigare.

-Jag har inte tyckt at jag haft något som håller. Att jag skickade in i år kan jag bara tacka Pieter Ten Hoopen för. I mina ögon är han Sveriges främsta storyteller. När han såg mitt reportage om malariasituationen i Sierra Leone sa han at jag var tvungen att lämna in det till tävlingen, säger han.

Resultatet blev ett Award of exellence och dessutom en andraplats i klassen nyhetsbild med en bild av jakten på irakiska flyktingar i Danmark. Reportaget från Sierra Leone är stillsamt och tidlöst på ett sätt som annars inte karakteriserar bildjournalistik från katastrofområden.

-Mitt mål när jag fotograferar är att göra reportage som andra inte gör. Det går inte att konkurrera med AP och Reuters fotografer om du jobbar som frilans. Det finns ingen anledning att jaga till exempel riots, säger Åke Ericson.

ericson2.jpg

Foto: Åke Ericson

Han jobbade under många år på Aftonbladet innan han övergick till frilansverksamhet för åtta år sedan. Sedan dess har han gjort en hel del resor i bland annat Östeuropa. Liksom en resa till det slutna Nordkorea.

-Jag hade under flera år försökt komma dit som journalist. När det inte gick åkte jag på en gruppresa från Kina och deltog som turist. Det här var innan Canon kommit med sin 5D och en vettig digitalkamera skulle röjt mig som proffsfotograf direkt. Istället använde jag film. När vi skulle hem hade jag 33 rullar som jag skulle försöka få igenom gränskontrollens röntgenmaskin. Då blev jag lite kallsvettig.

Lösningen blev att han just innan hans väska passerade kontrollen skrek efter resans guide. Ropet gjorde att säkerhetsvakterna tittade upp för en sekund och vips var väskan igenom. Bilderna har därefter ställts ut på Arbetets Museum och Galleri Kontrast, näst på tur är Bildmuseet i Sundsvall.

Åkes vinnarbilder från Sierra Leone hittar du här.

Tidigare pristagare i POY 2008 är Magnus Wennman och Robert Henriksson. Läs mer.