Fotografer

Åke Ericson prisas för "Non Grata" i Pictures of the Year

21 maj 2010. Apold, Rumänien. Filomenia Ceinioc bär vatten från Apolds enda vattenpump. De rumänska romerna trodde att situationen skulle bli bättre i och med medlemskapet i EU, men mycket lite har hänt.

Bildjournalisten Åke Ericsons projekt "Non Grata" om de oönskade romerna och deras situation har tilldelats andrapriset i den internationella pressfototävlingen Pictures of the Year.

En diskriminering där romska barn placeras i speciella klasser och betraktas som dumma. En diskriminering där människorna hamnar utanför alla sociala spelregler och skyddsnät. Bildjournalisten Åke Ericson har i sitt projekt »Non Grata« skildrat romer och deras situation i tio länder under sex års tid för ge människorna i utanförskapet en röst. Resultatet är utställningen och boken »Non Grata«.

Nu har Åke fått andrapris för sin fotobok i Pictures of the Years tävling Photography Book of the Year med »Non Grata«.

6 juni 2010. Mitrovica, Kosovo. Där dessa familjer bor finns höga nivåer av bly i dricksvattnet, något som barnen får i sig med låga blodvärden som resultat. På marken ligger tvätt och sopor blandat.

Serbien, Kosovo, Slovakien, Tjeckien, Ungern, Spanien, Frankrike, Sverige, Rumänien och Schweiz. Åke besökte totalt tio länder för att träffa romer, höra deras historier och ta del av deras liv.

Under februari 2016 blev Åke klar med sitt projekt »Non Grata«, eller »Icke önskvärd«, som då ställdes ut på Gallery of Contemporary Art i Sofia, Bulgarien, samt på Fotografiska i Stockholm, och sedan dess på flera ställen världen över.

– Jag tror att vi har en stor chans att förändra med bildjournalistik, och det är därför jag gör det jag gör – att öka förståelsen för varför de sitter här på gatan – 12 miljoner romer runt om i Europa – och att kunna ge dem en röst, säger Åke till Kamera Bild när vi tidigare intervjuade honom om hans projekt.

Boken har under förra året även vunni förstapris ii den amerikanska välrenommerade fototävlingen IPA, International Photography Awards, i kategorin dokumentärbok.

Boken "Non Grata" hittar du på Åke Ericsons hemsida.