Fotonyhet

Älvdalens mystik vinner fotobokspriset 2020

Uppslag ur vinnarbok: Maja Daniels - Elf Dalia

Maja Daniels vinner årets fotobokspris för sin bok Elf Dalia där hon via kameran tolkar Älvdalens kultur och språk.

Maja Daniels bok Elf Dalia (utgiven på Mack books) behandlar Älvdalen och dess språk, kultur och historia. Daniels bilder blandas med 100 år gamla bilder från älvdalsprofilen Tenn Lars Persson.

Maja Daniels

Boken har redan fått internationell uppmärksamhet efter att bland annat The Guardian skrivit om den. Daniels bilder är trolska och diffusa, tillsammans med texten, skriven av, Andrea Lundgren och de gamla bilderna utforskar hon den säregna platsen, en av få i Sverige som har ett eget språk som fortfarande talas.

–Älvdalen har alltid fascinerat mig. Naturen och framför allt människorna med sitt språk, som jag inte behärskar, gör platsen spännande och mystisk. Det är fantastiskt att älvdalskan och kulturen i området som jag känner så starkt för uppmärksammas, säger Maja Daniels efter att ha fått priset.

Juryns motivering löd:

Med ett personligt och gediget fotografiskt författarskap är boken ett exempel på berättande i väl sammanhållen form, där verket synliggör för betraktaren det som annars hade kunnat stanna i det fördolda. Berättandet utgår här från en väldigt specifik geografisk plats, där fotografen går in i dess säregna historia som inbegriper språk, vetenskap och en magisk sfär.