Prylnyhet

Analoga filmer gör comeback

Om du gillar att fota med analog film så verkar det som att det efter en lång tids mörker kanske börjar ljusna igen. För en liten tid sedan berättade Kodak att de ska återuppta tillverkningen av en av sina klassiska filmer och en annan svartvit film gör comeback i nytappning.

Den första filmen som kommer tillbaka är Kodak Ektachrome som försvann från tillverkningsbanden 2012. Kodak själva säger att filmen tas i produktion igen på grund av en ökad efterfrågan. Så tydligen är det analoga intresset på väg uppåt i så pass hög utsträckning att det kan löna sig att börja producera analog film igen. I ett uttalande från Kodak säger de att de märkt av en stadig ökning av försäljning av analoga produkter under de senaste åren. Både från professionella fotografer och amatörer.

Tanken är att filmen ska börja säljas igen i slutet av 2017.

Nygammal svartvit rulle

En annan analog nyhet för alla som vill fotografera svartvitt är att det finns en film som ska efterlikna den numera nedlagda Fuji Neopan 400. Fotografen Bellamy Hunt blev så besviken när Fuji lade ner filmen att han funderade på om det inte gick att hitta något som kunde ersätta den som hade ungefär samma egenskaper. Resultatet är den svartvita filmen Streetpan 400 som säljs via Hunts företag Japan Camera Hunter.

Streetpan är dock inte en helt ny filmemulsion (även om filmen är nyproducerad) utan en moderniserad emulsion baserad på en gammal övervakningsfilm som Agfa producerade på 90-talet. Filmens finkorninghet och (på den tiden) höga känslighet gjorde att den var lämplig för till exempel trafikövervakning. Egenskaper som Hunt uppskattade i Neopan. För tillfället verkar dock Streetpan 400 vara slut i lager, men det betyder ju bara att åtgången var större än väntat och lagret borde fyllas på i framtiden.

Vad tror du om den här analoga vågen? Är det något som kommer att hänga kvar eller är det bara några sista dödsryckningar?