Utställning

Anders Petersen: ”Jag tycker om människor”

Anders Petersen pratar om sin utställning som nu hänger på Fotografiska i Stockholm, och öppnar för allmänheten i morgon. Foto: Bengt Luthman
Under hösten visar Fotografiska bilder av fotografen Anders Petersen. Foto: Anders Petersen
Foto: Anders Petersen
Foto: Anders Petersen
Foto: Anders Petersen
Foto: Anders Petersen

Efter 45 år som fotograf har Anders Petersen blivit ett välkänt namn för många. På fredag öppnar Fotografiska en utställning med bilder från Petersens långa karriär – allt från de första fotomötena på Café Lehmitz 1967 till nyare verk.

I dag var Anders Petersen på Fotografiska för att visa sina bilder, både nya och äldre. Det finns ingen tydlig kronologi, däremot en röd tråd – mötet med människor.

Anders Petersen fotograferar dem han identifierar sig med och som han dras till. Och han nöjer sig inte med några enkla lösningar.

– Det är viktigt att känna vem man är och att man är en del i ett sammanhang. När man bara skrapar på ytan blir det ointressant. Det är inte tillräckligt, säger Anders Petersen.

Kameran blir en ursäkt

Mötet med människor handlar om att interagera, fotograferingen blir för Petersen ett utbyte mellan fotograf och objekt.

– Gillar man folk så är kameran en ursäkt att träffa dem, det är ett verktyg som öppnar upp dörrar till platser som man annars aldrig skulle få tillträde till. Det är en priviligierad situation, speciellt om man är intresserad av människor, säger han.

Bilderna ska prata

Att som nu på Fotografiska visa sina bilder i en utställning, är något Anders Petersen gillar.

– I ögonblicket någon ser på bilderna andas dem, då lever de. Det är just i mötet med människor som bilden kommer till. Om bilderna inte pratar är det inte mycket till bild. Det handlar i första hand om att bli emotionellt berörd, i andra hand intellektuellt.

Utställningen med bilder av Anders Petersen visas på Fotografiska mellan 5 september och 16 november.