Fotonyhet

Ännu ingen lösning på skärmproblem hos MacBook Pro M1

Problemen med bland annat bildsignal och färgformat gör det i princip omöjligt att i nuläget kalibrera externa bildskärmar som kopplas in till nya MacBook Pro/Air med Apples nya chip M1.

I mitten på december förra året var Kamera Bild först ut med att skriva om problemen med färger och färghantering tillsammans med användningen av extern skärm och Apples nya Mac-datorer med M1-chip. Datorerna med den nya integrerade chiplösningen "Apple Silicon" har hyllats bland annat för sin strömsnålhet och prestanda.

Men ännu har problemen med användningen av externa skärmar hos MacBook Pro-modellerna med M1-processor inte lösts. Många trodde att en fix var nära när Apple för en vecka sedan släppte en uppdatering till MacOS Big Sur, version 11.2, men nu meddelar användare världen över att problemen snarare blivit värre, och att betaversionen av MacOS 11.3 heller inte innehåller någon fix. Det finns i nuvarande läge ingen information från Apple när problemet blir åtgärdat.

Problemen innebär att datorerna endast kan skicka ut YUV, en videosignal som innehåller luminans och krominans (YPbPr) i stället för den mycket vanligare RGB-signalen. Detta innebär att skärmarna inte kan kan kalibreras korrekt, såvida man inte har en YUV-kompatibel bildskärm – men då kan istället andra problem som bandning uppstå som vi förklarade i vår första artikel om problemet.

Nyinkomna rapporter om uppdateringen till Big Sur 11.2 påvisar även att externa bildskärmar slutat fungera i 4K/60 Hz för att istället vara låsta i 4K/30 Hz eller upptäckas som 1080p-skärmar av datorn. Problemen hos vissa användare innebär även att USB-C-kopplade skärmar inte upptäcks alls.

Tillverkarna har även problem att konvertera sina kalibreringsprogram för att bli kompatibla med Apples M1-chip, vilket gör det i princip omöjligt för professionella fotografer att kalibrera sina externa skärmar.

Skärmtillverkaren EIZO meddelar att deras programvara Color Navigator ännu inte är kompatibel med Apple M1 och Big Sur. Samma sak gäller X-Rites programvaror i1Profiler, i1Studio, ColorChecker Camera Calibration samt DNG ProfileManager. XRite meddelar att de ska försöka ha en lösning på problemet under första kvartalet 2021. BenQ meddelar endast att deras program inte stödjer Apple M1.

MacOS Big Sur Apple Silicon

Apple har ävenfått stor kritik från fotografer för att inte tydligt nog påpekat attderas senaste MacBook Pro och MacBook Air med Apples nya M1-chip, "Apple Silicon",endast stödjer inkoppling av enbart en extern skärm i antal.Som exempel nämns även många äldre MacBook Pro som utan problem kan ha två externa bildskärmar inklusive den inbyggda, aktiva – något som många fotografer använder sig av vid bildredigering.

Läs mer om varför man ofta ska vänta med att uppdatera ett operativsystem i artikelnKommentar: Därför ska du vänta med att uppdatera till Big Sur.