Prylnyhet

Använd dina Nikonobjektiv på Sony E med Fotodiox Fusion

Om du har en samling Nikonobjektiv som du helst inte vill överge men ändå vill prova det spegellösa Sonysystemet – då har Fotodiox en lösning på dina problem. Adaptern gör att du kan använda både autofokus och automatiska exponeringslägen.

Fotodiox Fusion Smart AF fungerar med båda AF-I och AF-S-objektiv. Autofokusen fungerar med både kontrastdetekterande och fasdetekterande autofokus, men den blir betydligt långsammare om du använder kontrastdetekterande. Bäst är därför att använda adaptern på kamerahus som har fasdetekterande autofokus.

Nikon har en mekanisk styrning av bländaren, något som inte finns i Sonys system. För att komma runt detta har Fotodiox monterat in en liten motor i Fusion som sköter just bländarstyrningen. På det sättet kan man få automatiken att fungera i kameran. Det gör också att det går att använda objektiv utan bländarring och ändå kunna styra bländaren. Även exif-data kan föras över till kameran och sparas i filerna.

Motorn i adaptern får ström från kameran, något som gör att batteriet i kameran kommer att ta slut tidigare än annars, men den nackdelen kanske du kan leva med om du får använda dina Nikon-objektiv på en Sony-kamera.

Priset på adaptern är 370 dollar vilket motsvarar ungefär 3400 kronor.