Nyhet

AP-fotograf amerikansk fånge i fem månader

Enligt tidningen New York Daily News har den amerikanska militären hållit en fotograf från nyhetsbyrån AP fången i fem månader. De anklagar honom för att vara ett säkerhetshot, men har inte åtalat honom. Några offentliga förhör har inte tillåtits heller.

Publicerad

Bilal Hussein är irakier och fotograf på nyhetsbyrån AP*. Han fotograferade händelser i Fallujah och Ramadi i Irak innan han fängslades av amerikanska styrkor den 12 april i år.

Militära källor hävdade att Hussein tillfångatogs därför att han utgjorde en säkerhetsrisk. Samtidigt som Hussein togs två ökända rebeller till fånga.

- Bara för att Hussein tillfångatogs vid samma tillfälle som två rebeller gör honom inte till en av dem, säger AP:s Kathleen Carroll till New York Daily News. Journalister har alltid haft relationer med folk som andra kanske finner olämpliga. Vi håller inte på med det här för att välja sida, vi rapporterar vad som händer från alla sidor.

AP säger att de i deras genomgång av Husseins arbete har de inte kunnat hitta något som indikerar olämplig kontakt med rebeller. Och om det finns bevis mot honom borde de läggas fram.

Hussein är en av 14 000 som beräknas hållas i förvar av den amerikanska militären världen över. 13 000 av dem i Irak.

Ett av Bilal Husseins foton var med och vann ett Pulitzerpris förra året. Hans bild föreställde fyra rebeller i Fallujah under den amerikanskledda offensiven i staden i november 2004.

*Associated Press