Nyhet

AP-fotograf riskerar dödstraff

Den irakiske AP-fotografen Bilal Hussein anklagas av den amerikanska militären för samröre med terrorister. En anklagelse som i värsta fall kan kosta honom livet. AP kräver nu att han omedelbart ska friges.

Bilal Hussein ingick i en grupp fotografer som belönades med Pulitzerpriset 2005 för sina bilder från kriget i Irak. I april året därpå greps han. Enligt de första anklagelserna har han påträffats med material för vägbomber, samt övervakningsbilder av militära anläggningar. Miliären hävdade också att han ovanligt ofta befann sig på rätt tid och plats då attentat inträffade. Han har därefter hållits fängslad utan officiella anklagelser i 19 månader. AP krävde i ett uttalande på måndagen att fotografen antingen ska åtalas eller omedelbart släppas.

Pentagaons presschef Geoff Morrell svarar med att bevismaterial ska överlämnas till irakisk domstol inom kort.

AP har gjort sina egna efterforskningar, men har nekats tillgång till de påstådda bevishandlingarna.

Irakiska fotografer gick tillsammans med advokatstöd igår ut med en protest och en varning om hur fallet Bilal Hussein hotar pressfriheten. Och, poängterar de, fallet är bara ett av många exempel på de misstankar som drabbar irakiska journalister.

Läs mer: www.ap.org/bilalhussein/