Prylnyhet

Apple bekräftar: Använder Sony-sensorer i sina Iphones

En av Sonys sensorfabriker i Kumamoto, Japan.

Apple har under minst 10 år använt sig av Sonys sensorer för kamerorna i sina Iphone-modeller, meddelar nu Tim Cook, Apples vd.

Apple har satsat hårt på att utveckla sina kameror för sina Iphone-modeller, något som kräver bra sensorer. Länge har det spekulerats i att Apple använder sig av Sony-sensorer för sina kamerakonstruktioner, något som nu bekräftas av företagets vd, Tim Cook, i ett inlägg på Twitter.

"Vi har varit partners med Sony över ett decennium för att skapa världens ledande kamerasensorer för Iphone", skriver han i ett inlägg i samband med att han åkt runt i Japan och även besökt sensorfabriken i Kumamoto, där sensorerna tillverkas.

Outskurna kamerasensorer på en så kallad "wafer".

Även Kamera Bild har varit på besök i samma fabrik, där vi också fick förklarat för oss hur tillverkningen fungerar. Genom att en kameratillverkare (eller mobiltillverkare) beställer sensortillverkningen av Sony kan de själva använda egenutvecklade ritningar för hur sensorerna ska tillverkas i fabriken. De team som jobbar i fabriken är bundna av sekretessavtal för att inte avslöja vilken teknik som används i vilken kamera eller telefon.

När vi var på plats fick vi heller inte fotografera någonstans i fabriken på grund av sekretess, men kunde se in i renrumsytorna genom fönster för att följa processen när så kallade "wafers" i kisel skapas med hjälp av litografi-processen.

Ny fabrik 2025

Samtidigt meddelar Sony själva att de planerar att expandera sin sensorverksamhet i just Kumamoto, med en ny fabrik för tillverkning av smartphone-sensorer. Fabriken kan som tidigast vara igång under 2025, och skulle kosta runt 5,83 miljarder dollar, eller motsvarande 66 miljarder kronor.

Anledningen till placeringen i västra Japan är främst tillgången till rent vatten som behövs i tillverkningsprocessen, samt minimal risk för jordbävning, något som drabbade området och fabriken för sex år sedan och ödelade stora delar av produktionen för Sony själva, samt Nikon och Toshiba.