Prylnyhet

Apple uppgraderar 27-tums iMac med bättre prestanda

Bättre prestanda med mer minne, snabbare grafikprocessor och CPU samt val av ytbehandling på bildskärmen är några av nyheterna.

Apple förbättrar sin 27-tumsversion av iMac med ny, bättre möjligheter till prestanda, för de som arbetar stationärt och inte behöver bärbarheten hos exempelvis Macbook Proeller den extrema prestandan hos Mac Pro.

Processorerna är fortfarande Intel-baserade, denna gång med den 10:e generationens CPU, Intel Core i9, vilket ger möjlighet till hastigheter upp till 5 GHz med upp till 10 kärnor.

En av nyheterns som glädjer fotografer är den förbättrade ytbehandlingen på Retina 5K-skärmen, med möjlighet att nu kunna välja Nanotexturglas – samma som ytbehandlingen i Apples proffsskärm Pro Display XDR – som ger en matt yta för att förhindra blänk och reflektioner i skärmen jämfört med den annars blanka ytan.

27-tumsversionen kan nu konfigureras med upp till 128 gigabyte RAM-minne på2666 MHz, en dubbling jämfört med föregående version som bara tillät 64 GB som mest. Grafikkortetär från AMD Radeon Pro 5000-serien med upp till 16 GB gddr6-minne.

Även lagringen har utökatstill 8 TB SSD med upp till 3,4 GB/s sekventiella läs-/skrivhastigheter. Även nätverket kan konfigureras för 10 gigabit ethernet, vilket är tio gånger snabbare än vanliga gigabitnätverket som är vanligt idag. Datorn har ävenwifi- och bluetooth-anslutning med version 5.0.

Datorn har två Thunderbolt 3-portar (USB-C) och fyra USB-A-portar.

Priset för den enklaste konfigurationen är28 995 kronor inklusive moms. Vill man ha nanotesturglas på skärmytan kostar detta 6 250 kronor extra, och en ökning från 32 GB RAM-minne till 128 GB kostar 25 000 kronor extra. 10 Gbit ethernet kostar 1 250 kronor extra

Totalt kan nya iMac 27 tum konfigureras till ett pris på 110 245 kronor inklusive moms.