Nyhet

Apple utvecklar välvd sensor

Under juli 2015 lämnade Apple in en patentansökan på en välvd sensor som nu har godkänts. Designen kan minska storleken på linselementen i exempelvis en mobilkamera till två millimeter.

Vi har sett skisser och patent tidigare på välvda sensorer, då främst från Sony som legat långt framme i utvecklingen av sensorteknik.

Nu har alltså även Apple gett sig in i utvecklingen och har planer på att använda tre linselement som justerar bilden mot en ny sorts sensor. Sensorn är välvd, och därmed även fri från de problem som kan uppstå av ljuset dom transporteras genom de yttre delarna av linselementen.

Däremot är det hela inte helt oproblematiskt – konstruktionen ger en sorts barrel-effekt på mitten av sensorn, som en utbuktnad, som Apple själva vill lösa med mjukvara.

Fördelen med den föreslagna konstruktionen är att den endast mäter 1,95 millimeter i djup, vilket skulle innebära en stor förändring mot dagens konstruktioner som kräver större dimensionering, och i vissa fall även måste stå ut från exempelvis chassit av en telefon.