Bransch

Arbetsförmedlingen: tuffa förhållanden för fotografer framöver

"Mycket hård konkurrens om jobben" är Arbetsförmedlingens nysläppta prognos för fotografyrket på både ett och fem års sikt.

Den 15 april är sista anmälningsdag till Sveriges fotoutbildningar på högskola och universitet. Det innebär att många nu väljer sitt framtida yrke – samtidigt som man ska välja ett jobb som man både brinner för och kan leva på.

Nu har även Arbetsförmedlingen släppt sin statistik och prognos över vilka yrken som kommer att ha en god eller dålig arbetsmarknad om ett samt om fem år. Den tidigare prognosen har visat på en svår situation för fotografer – och det ser ut att bli fortsatt tuffa förhållanden för fotografer framöver.

På ett års sikt bedömer Arbetsförmedlingen att konkurrensen om jobben kommer att vara "mycket hård" för fotografer, motiverat med att allt fler journalister förväntas fotografera sina egna reportage, och därmed också åta sig uppdrag som tidigare gjordes av fotografer. Arbetsförmedlingen skriver också att konstnärliga fotografer och filmfotografer har något bättre möjligheter till jobb, och att den digitala utvecklingen gjort det möjligt för fler amatörfotografer att konkurrera om vissa uppdrag.

Strukturell förändring påverkar

Bedömningen över fem års sikt är likadan – fotografer kommer att möta mycket hård konkurrens om jobben. Som motivering skriver Arbetsförmedlingen att de strukturella förändringarna som nu sker i mediebranschen fortsätter påverka efterfrågan på fotografer. Samtidigt är efterfrågan på yrket stort, och utbildningsmöjligheterna inom foto och bildkommunikation är stora.

Arbetsförmedlingen meddelar även att det finns runt 2600 anställda fotografer i Sverige, varav runt 36 procent är kvinnor och 64 procent är män – samt att många yrkesverksamma fotografer är egenföretagare. Just nu finns 69 yrkesannonser som "fotograf" på Arbetsförmedlingens platsbank. Genomsnittslönen för en fotograf är 32 900 kronor.

Ytterligare kreativa yrken med dåliga framtidsutsikter är grafisk formgivare, informatör och kommunikatör, journalist samt musiker, sångare och kompositör.