Fotografer

Årets Hasselbladspris går till Carrie Mae Weems

Hasselbladsstiftelsen har meddelat vem som får årets Hasselbladspris och det går till den amerikanska fotografen Carrie Mae Weems.

Hasselbladsstiftelsen har meddelat vem som får ta emot årets Hasselbladspris. De två miljonerna, guldmedaljen och Hasselbladskameran hamnar i år hos den amerikanska fotografen Carrie Mae Weems. Hon blir den första afroamerikanska kvinnan som får ta emot priset, liksom hon var den första afroamerikanska kvinnan att ställa ut på Guggenheim 2014.

Carrie Mae Weems

From Here I Saw What Happened and I Cried, 1995 – 96 © Carrie Mae Weems

Weems började fotografera i vuxen ålder och använde till en början kameran främst för politiska syften. Men strax efter 30års ålder tog hon en Master-examen i Fine art och under sina studier arbetade hon med sin första stora bildserie "Family pictures and Stories".

Hon använder sig av både bilder hon fotograferat själv men ibland baseras hennes verk på arkivbilder. Bilderna handlar om svartas situation både historiskt och i nutid, om rasism, diskriminerinng och våld. Förutom sina bildserier har Carrie Mae Weems gjort ett par kortfilmer, bland annat People of a darker hue som handlar om polisbrutalitet mot afroamerikaner.

Förutom att ha varit en aktiv konstnär har hon även arbetat som fotolärare på flera universitet och högskolor. Hennes bilder finns också på bland annat Metropolitan Museum of Art i New York, Museum of Contemporary Art i Los Angeles och Tate Modern i London. I samband med prisutdelningen som sker i höst kommer hennes första separatutställning i Sverige att öppna.

Juryns motivering för sitt val av pristagare:

"Carrie Mae Weems arbeten har i årtionden förutspått några av vår tids mest angelägna frågor – kampen för jämlikhet och mänskliga rättigheter – med orubblig visuell och etisk kraft. Hennes konstnärskap är till sin natur aktivistiskt, gripande och lyriskt. Hon skapar suggestiva, starka tablåer och konfronterar smärtsam historia, institutionell makt och social diskriminering. Kärnan i Carrie Mae Weems omfattande konstnärskap är fotografi, men hon arbetar också med video, text, multimediala installationer och performance. Hon medverkar ofta själv i sina arbeten och förkroppsligar och hyllar på så sätt det svarta kvinnliga subjektet."