Fotografer

Årets svensk i världen blir Sveriges krigskorrespondenter

Som representanter för yrkeskåren krigskorrespondenter kommer DN-fotografen Paul Hansen ta emot priset tillsammans med SVT-reportern Elin Jönsson.

För första gången går priset Årets svensk i världen till en hel yrkesgrupp: Sveriges krigskorrespondenter. DN-fotografen Paul Hansen är en av kårens representanter som tar emot priset. ”Det är viktigt att vara på plats”, säger han om krigsbevakningen.

Utmärkelsen Årets svensk i världen har under 36 år ”förärats svenskar som på ett extraordinärt sätt har utmärkt sig inom sitt verksamhetsområde och därigenom satt både sig själva och Sverige på världskartan”. Bland de tidigare pristagarna finns namn som Ingvar Kamprad, Zlatan Ibrahimović och Astrid Lindgren. I år har styrelsen för priset valt att inte dela ut det till enbart en person, utan en hel yrkesgrupp: svenska krigskorrespondenter. Det rådande världsläget är orsaken till förändringen.

– Till skillnad från tidigare pristagare har årets vinnare snarare tagit världen till svenskarna. Som yrkesgrupp bidrar Sveriges krigskorrespondenter modigt med engagemang och insikter som hjälper oss att förstå verkligheten. I dessa tider går det inte att tillräckligt understryka hur viktigt det är med en balanserad och nyanserad nyhetsrapportering, säger Svenskar i Världens generalsekreterare Cecilia Borglin.

”Ansvaret vilar tungt på ens axlar”

Som representanter för yrkeskåren krigskorrespondenter kommer DN-fotografen Paul Hansen ta emot priset tillsammans med SVT-reportern Elin Jönsson.

– Det är viktigt att vara på plats, att bidra till det fria ordets sökande efter närvaro, relevans och autenticitet. Bokstavligt och bildligt talat, säger Paul Hansen om att bevaka krig.

– Det känns oerhört hedrande att få vara med och dela priset för Årets svensk i världen, säger Elin Jönsson som är krigskorrespondent i Ukraina.

– Vi rapporterar om ett krig vars konsekvenser vi kommer att få leva med en lång tid framöver. Ibland kan det ansvaret vila tungt på en krigskorres axlar. Därför känns det väldigt fint att vi som grupp får den här uppmärksamheten som priset innebär, säger Elin Jönsson.

Den direktsända digitala prisceremonin äger rum den 9 november klockan 17.00. Du ser den här.