programvara

Automatisk färgläggning nu ännu enklare

Datorprogrammet färglägger automatiskt din svartvita bild – och låter dig finjustera resultatet.

Vi har tidigare skrivit om utvecklingsteamet som gjort det möjligt för ett självlärande nätverk att själv färglägga svartvita bilder.

Nu har samma forskare vid University of California i Berkeley utvecklat programvaran som färglägger svartvita bilder automatiskt. Den ursprungliga metoden gick ut på att en miljon färgbilder hade granskats så att programmet själv kände igen färger och strukturer, för att sedan kunna jämföras med de svartvita bilder som matas in i programmet.

Nu har programmet utvecklats för att bli ännu bättre, vilket du kan se i videoklippet ovan. Genom att först läsa in den svartvita bilden och visa en föreslagen gissning, kan sedan användaren välja färger från en palett och markera delar i bilden där färgerna ska ändras. Detta ger större kontroll åt användaren, men ändå samma snabba metodik.

Bilden uppdateras sedan i bakgrunden och presenterar en färglagd bild. Det enda problemet är att programmet – och ibland heller inte användaren – vet om bildens färger är korrekta. Resultatet kan däremot se mycket bra ut.

Faktum äratt vid en undersökning om hur vi ser på färglagda bilder blir lurade i en femtedel av fallen – där vi tror att den datorfärglagda bilden är originalbilden.

På Github kan du ladda hem koden för att själv undersöka möjligheterna med programmet, men det kräver en viss kunskap att få det att fungera.