https://www.kamerabild.se/nyheter/avpixlat-genom-artificiell-intelligens
545210
Nyheter
Nyhet

Avpixlas – genom artificiell intelligens

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/pixel.jpg?itok=seDltlIE', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/pixel.jpg?itok=seDltlIE', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/pixel.jpg', w: 1458, h: 962, title: ' ' },]

Totalbetyg

Med hjälp av artificiell intelligens kan nu pixlade bilder avpixlas genom att använda neuronnätverk, något som kan avslöja exempelvis personer bakom pixlade bilder.

Genom nya beräkningsmetoder och förbättrade program som fungerar i så kallade neuronnätverk – något som vi definierar som artificiell intelligens – kan nu bilder som maskerats genom pixelering eller gaussik oskärpa avmaskeras. Tre forskare vid de amerikanska universiteten Cornell och Texas har nu utvecklat programmet.

Programmet kan spåra mönster i en bild på ett sätt som inte människan kan, vilket leder till möjligheten att avpixla en bild för att få fram ursprungsinformationen.

De tre forskarna menar att deras neuronnätverk upptäcker de relevanta egenskaperna i bilden helt själv, och lär sig se skillnaden och sambanden mellan den gömda och synliga informationen i bilden, och menar att ”människan inte längre kan anses utgöra riktmärket när det gäller att utvinna information från visuell data”.

Används i nyhetsrapportering

En av anledningarna att ta detta på allvar är att bilder pixlas för att ge källskydd eller hemlighålla personers identitet, något som vanligtvis görs genom att pixla ansiktet eller sudda till det genom gaussisk oskärpa, "blurra", för att vi inte ska se hur ansiktet ser ut.

Det som är problemet här är att ursprungsinformationen går att återskapa eftersom just oskärpan eller pixlingen innehåller information. Vill man vara helt på det säkra går det att ersätta ett ansikte med en enfärgad yta i stället, något som inte härstammar från originalbilden.

Eftersom datorer och datorprogram är snabba på att göra avancerade beräkningar, så är det just detta som skapar möjligeten till återställning av bildinformation. Ett filter i exempelvis Photoshop där du pixlar till en bild, följer en viss algoritm för att ge ett visst resultat. Genom att veta om denna och arbeta baklänges – vilket är tjusningen med beräkningar – kan man gå från en pixlad bild och åter till en ursprungsbild.

 

Artificiell intelligens är på stark frammarsch, något som du bland annat kan läsa om i artiklarna Färglägg dina svartvida bilder automatiskt, Så minnesvärda är dina bilder, eller Så bra är din Selfie där neuronnätverk används för att lära upp ett program att utveckla sig själv.