Nyhet

Bättre verklighet genom kameran?

Tranor i gryningen vid Hornborgasjön den 4 april. Foto: Elin Parmhed

Verkligheten – frusna tår och små flaxande streck i fjärran. Bilderna – tranor som flyger fram över en bitvis soldränkt himmel. Bilder som för mig tillbaka till ett minne av en morgon.

Publicerad

Ögonen må ha ett större dynamiskt omfång än en kamera, men verkligheten genom ögonen är inte alltid lika magisk som en bild av samma verklighet. En morgon med fint ljus kan upplevelsemässigt vara en pärla, men innebär också att jag måste gå upp mitt i natten, bylsa på mig en massa varma kläder och stora stövlar för att sedan bege mig ut i mörker och kyla. En vacker vy, kameran i högsta hugg, knäpp knäpp. Gigabyte för gigabyte. Stress, stress, får jag Bilden som jag vill ha den. Och så vidare.

Kameran gör upplevelsen bättre. För liksom kameran pressar ihop det dynamiska omfånget pressar bilden även ihop minnet och bevarar det mest njutbara från stunden. Alltså inte tranorna som streck i fjärran utan som vackra fåglar mot en magisk himmel långt bort från frostiga tår. Jag minns hur underbart kaffet smakade efter de alltför tidiga timmarna, men inte hur illa jag mådde när jag behövde gå upp halv fem.

Det är nog därför jag aldrig kommer att bli en fågelfotograf. Jag älskar tidiga morgnar i skogen men för mig är inte upplevelsen av stunden mer magisk än bilden av den. Där-emot beundrar jag de fotografer och entusiaster som kommer upp mitt i natten och kämpar sig ut för att ta de där magiska bilderna för mig att njuta av. Som till exempel fågelfotografen Jan Gustafsson. Läs mer om honom i nummer 5 eller här. I nummer 5 kan du också lära dig mer om dynamiskt omfång.

Läs nummer 5 digitalt via Kamera Bilds app till Iphone och Ipad. Har du Android eller vill läsa tidningen på datorn finns tidningen att köpa via Qiozk.com och Paperton.com.

Trevlig läsning!

Elin Parmhed, chefredaktör

REDAKTIONENSBILDER NR 05/2012

Bengt Luthman, journalist

Byle träsk, Vallentuna, 2012-04-18. Tack vare, eller på grund av, snösmältningen har många sumpmarker översvämmats. Vilket kan ge intressanta bilder. Foto: Bengt Luthman

Calle Rosenqvist, testredaktör/journalist

New York, USA, 2012-03-29. Intensiva kameradiskussioner framför en välfylld motorväg på väg in i det stora äpplet. Foto: Calle Rosenqvist

Anders Wånell, redaktionstekniker

Brevik, Åkersberga, 2012-04-07. Det mesta jag fotar är utan syfte. Annat än att det är roligt såklart. Foto: Anders Wånell