Fotonyhet

Bara två fotoskolor får pengar

Elever på Sigtuna folkhögskola lär sig videoredigering, något som blir allt viktigare för många fotografer.

För några dagar sedan skrev vi om att Fotoskolan STHLM och Nordens fotoskola Biskops Arnö fick status som Yrkeshögskola i år. Något som gör att de kan ta in elever till hösten. Men av de fyra skolor som ansökte om YH-status, var det bara två som fick det.

Fotoskolorna i Gamleby och Göteborg får inte anslag för att bedriva sina verksamhet till hösten. Vilket gör att dessa två skolor inte kommer att ta in några fotostudenter till hösten.

– Situationen i dag är att fotoutbildningarna måste anpassa sig efter förändrade förutsättningar för yrket. Det gäller att lära ut film, visuell kommunikation, bildredigering, entreprenörskap med mera. Dessutom behövs vidareutbildningar för alla redan etablerade fotografer eftersom vårt yrke utvecklas i rasande takt, säger Anki Almqvist, ordförande i Svenska Fotografers Förbund i en intervju på förbundets hemsida.

– Vi behöver på allvar börja diskutera en ny yrkesroll - något som vi tar första steget mot genom vår utbildning med namnet visuell kommunikatör/fotograf, säger Mikael Cronwall, lärare på fotoskolan STHLM till Svenska Fotografers Förbund.

Fotoskolan STHLM har utvecklat sin utbildning och kommer till exempel att låta sina elever praktisera som bildköpare för att få en djupare förståelse för hur branschen fungerar, redan under utbildningen.