Nyhet

Beyonce inför fotoförbud på sina konserter

Beyonce under turnéns öppningskonsert i Belgrad 15 april 2013. Foto: Yosra El-Essawy/Invision Yosra El-Essawy/Invision
Ett galleri på Photoshelter med godkända bilder från Beyonces turné Mrs. Carter Show World Tour 2013.
Foto: Yosra El-Essawy/Invision Yosra El-Essawy/Invision
Hur ska Beyonce få kontroll över alla mobilkameror? Foto: Frank Micelotta/Invision Frank Micelotta/Invision

Beyonce turnerar just nu i Europa med sin "Mrs. Carter Show World Tour 2013". Den 29 maj landar hon i Stockholm för ett framträdande i Globen, men några professionella fotografer är inte välkomna. Beyonce vill själv kunna styra över bildvalet.

Allt fler artister blir kräsna med att tillåta fotografering på sina konserter. Nu senast är det Beyonce som förbjuder all fotografering - i alla fall av pressfotografer. Medier hänvisas istället till ett galleri på Photoshelter där bilder från respektive konsert finns att hämta. De är alla godkända av Beyonce.

Tidigare har superstjärnan tillåtit fotografering under cirka 30 sekunder av sina konserter, och då långt bak i lokalen bredvid ljudteknikerna. Så det nya totalförbudet kanske inte är någon stor förlust, men väcker ändå en del intressanta frågor. Hur ska Beyonce till exempel kunna styra över alla tusentals mobilkameror och vad som händer med de bilderna?

Anledningen till det nya förbudet sägs ha kommit till efter att Beyonce framträdde under Super Bowl, finalen i amerikansk fotboll, tidigare i år. Då tröttande hon på att flera av bilderna inte visade henne på ett fördelaktigt sätt, och har därför nu helt satt stopp för professionella fotografer på sina konserter.

Samtidigt kanske det här öppnar möjligheten för fans att tjäna pengar på sina mobilbilder. Har du stått tillräckligt nära scen och fått en bra bild så finns det säkert medier som är villiga att betala en slant för bilden.