Fotografer

Bilder av klonade djur prisas av Fotografiska

”The Same New Pet”, ett projekt där Akseli Valmunen har följt forskningsarbetet med djurkloning på ett laboratorium i Sydkorea.

Fotografiskas fotostipendium ”Young Nordic Photographer of The Year” går till 29-årige Akseli Valmunen från Finland. Juryn fastnade framför allt för hans bilder där djur klonas på ett laboratorium i Sydkorea.

Akseli Valmunen har nyligen avslutat sina studier vid Aalto universitetet, där han har tagit en master i fotografi. Nu vinner han fotostipendiet ”Young Nordic Photographer of The Year” som årligen delas ut av Fotografiska till en ung begåvad fotograf i Norden. Akseli får 100 000 kronor, en konstnärlig mentor och en utställning på Fotografiska under 2017. Tidigare har han vunnit flera bildjournalistpriser i Finland och arbetar i dag på dagstidningen Helsingin Sanomat.

Akseli Valmunen.

– Jag är verkligen oerhört både tacksam och överraskad över att få detta stipendium. Trodde aldrig att det skulle ringa någon från Fotografiska till mig. Jag har varit där många gånger och alltid beundrat allting jag sett, berättar Akseli Valmunen.

Klonade husdjur

Juryn bakom utnämningen fastnade framför allt för hans serie bilder under namnet ”The Same New Pet”, där Akseli har följt forskningsarbetet med kloning på ett laboratorium i Sydkorea. Hit kan djurägare komma och till en kostnad av 100 000 dollar få en klonad kopia av sitt älskade, men avlidna, djur.

I motiveringen skriver juryn bland annat:

”I kliniskt avskalade bilder lyckas Akseli Valmunen slå an hela etiska känslospektrat från värme och medlidande till de starkaste obehagskänslorna. Att människan börjar leka Gud är ett gammalt ständigt ifrågasatt moraliskt dilemma, som blir än mer aktuell i takt med teknikens framsteg.”