Nyhet

Bilder från DJI Phantom laddas upp till Kinas regering

Om man väljer att ladda upp bilder från sin drönare via DJI-appen Go så får företaget tillgång till dina bilder – som i sin tur lämnar över dessa till Kinas regering.

Kinesiska DJI har tre fjärdedelar av drönarmarknaden, och tillverkar bland annat konsumentdrönaren DJI Phantom 4 som filmar i 4K. Företrädare för företaget meddelar att de har diskussioner för hur de ska se på integriteten och den data som deras drönare samlar in. Just nu accepterar de villkoren från den kinesiska regeringen att dela med sig av den data som samlas in.

Om det gäller endast Kina eller alla länder är oklart. Förutom bilder och video får även DJI tillgång till flygdata från drönaren om man använder deras app. Informationen skulle kunna skapa problem vid exempelvis protester, främst i Kina och Hong Kong, där människor använder drönare för att sprida bilder och video till omvärlden om vad som pågår.

DJI berättar inte hur länge materialet på deras servrar sparas, eller exakt hur det används, men forskare som mediaföretaget Bloomberg talat med beskriver detta som "en väldigt inkräktande övervakning". Företaget riskerar nu att få en försvårad relation med utländska kunder då det är oklart hur deras drönares information används.