utställning

"Bilder som berättar" visar människans relation till djuren

Nanny och Elsa Lindkvist från Mora kvarn i Dunker med hästföl under 1910-talet. Föl mår bra av att umgås med andra föl, men människor kan också duga. Det gör det även enklare att rida in fölet längre fram. Människor mår också bra av umgänget, det är ett vetenskapligt faktum.

Sörmlands museum visar promenadutställningen i Vingåker, Flen, Trosa, Vagnhärad och Oxelösund.

Oxen har plöjt åkern, hönsen har värmt sig i stugan och katten har hållit gården fri från råttor. Djur och människor har levt nära varandra i alla tider. Djuren har också lämnat spår i de historiska fotoarkiven. Den 25 maj öppnar årets "Bilder som berättar” – en fotoutställning utomhus på fem platser i Sörmland.

Djur har varit oumbärliga och självklara i människors liv och vardag. De har funnits vid vår sida i arbete, som produktionsdjur och som sällskap. De har hållit oss vid liv med sin varma päls, sin feta mjölk och sitt proteinrika kött.

”Nu får-dä gå”, ett ljudligt ”hopp hopp” eller ”så-gå-nu” – så kunde det låta i Sörmland om man ville få oxen att gå. Varje landskap och ort har haft sina egna traditioner kring hur man styr en oxe. Köptes en oxe från annan ort kunde språkförbistringar uppstå. Undrar vad oxen på bilden lystrar till? Höskörd 1910 vid Gatehemmanet i Högsjö.
Att mjölka var av tradition kvinnans uppgift, ofta från ung ålder. Helt naturligt utvecklades då ett förtroligt förhållande till korna. Och nog märks det på denna bild där Elin Eriksson från Lönntorp kramar om kons hals.

Årets fotoutställning av den återkommande utställningen Bilder som berättar lyfter fram människans relation till djuren. Bilderna i utställningen visas längs promenadvänliga stråk i Vingåker, Flen, Trosa, Vagnhärad och Oxelösund.

Bilderna som visas i utställningen kommer från Vadsbro-Blacksta Hembygdsförening, Oxelösundsarkivet, Oxelösunds Hembygdsförening, Trosa Hembygdsförening, Vagnhärads Hembygdsförening, Högsjö Kulturmiljöförening och Sörmlands museum.

Utställningen öppnar den 25 maj och visas till och med den 22 september.