Fotografer

Bilderna som hyllar kvinnors äkta kroppar

Den amerikanska fotografen Jade Beall vill ändra på uppfattningen om vad som anses vackert. Med sitt fotoprojekt A Beautiful Body lyfter hon fram kvinnor vars kroppar har förändrats på grund av till exempel en graviditet. Och nu vill hon att du ska berätta din historia.

Det var när Jade Beall själv publicerade bilder av sin kropp efter att ha fött sonen Sequoia som hon förstod att detta berörde många kvinnor. Hennes mejlkorg fylldes snabbt av brev från kvinnor runt om i världen.

– Jag insåg att det fanns hundratals eller tusentals kvinnor som också ville dela sina livshistorier om deras kroppar. När e-postmeddelanden började strömmade in, insåg jag att jag var tvungen att bygga detta projekt, skriver Jade på sin hemsida.

Just nu arbetar hon på en bok om mödrar där svartvita bilder kopplas ihop med kvinnornas egna ord om vad skönhet betyder för dem. Jade Beall vill sedan fortsätta projektet med fler böcker där hon lyfter fram kvinnor vars kroppar har förändrats på grund av till exempel åldrande eller sjukdomar som cancer.

– Genom att kvinnor träder fram och berättar sina historier hoppas jag att fler ska våga kliva fram för att se sin egen gudomliga skönhet, förklarar Jade.

Därför har hon på sin hemsida en uppmaning till kvinnor runt om i världen att mejla till henne och berätta om hur de upplever sina kroppar. Jade och hennes assistent läser alla mejl och väljer sedan vilka de ska fotografera, antingen i studion i Tucson i USA eller om hon kommer till dig.

Här kan du läsa mer om A Beautiful Body.