Fotografer

Bildserien "Fire of Hatred" vinnare i Sony World Photography Awards 2016

Kamera & Bild var på plats när den iranske bildjournalisten Asghar Khamseh (Mehr News Agency) vann "Photographer of the Year" med din bildserie om kvinnor och barn utsatta för syraattacker.

Tävlingen Sony World Photography Awards som startade 2007 har inför årets tävling mottagit 230 103 bilder från totalt 186 länder. Tävlingen är indelad i en professionell klass som fick 127 098 bidrag, samt öppen och ungdomsklass som tillsammans fick in 103 005 tävlingsbilder.

De prisade bilderna ställs ut i Somerset House i London.

14 professionella kategorier

Vinnarna av de professionella kategorierna – sju dokumentärkategorier och sju konstkategorier – kommer från totalt tio länder.

Bildserien "Fire of Hatred" innehöll de bilder som årets jury tyckte var både bäst, men även hade ett viktigt budskap. Bilderna är tagna av den iranske bildjournalisten Asghar Khamseh som fotograferat porträttbilder på människor som utsatts för syraattacker.

38-årige Raana Por Amrai och Fatemeh Qalandari, 8 år. Raanas mans bror trodde att Raana var på väg att vilja skiljas och attackerade både henne och Fatemeh under juli 2015. Båda har behövt flera operationer, och många fler kommer att behövas, för att behandla skadorna på ögon, ansikte, händer, nacke och rygg.

Attackerna, som utförs på främst kvinnor och barn, beror vanligtvis på familjekonflikter, män som fått nej vid frierier, hämnd eller skiljsmässokrav. Tanken med attackerna är att förstöra den utsatta människans sociala liv och framtid.

Bland övriga professionella vinnare hittar vi bland annat Espen Rasmussen från Norge, bildjournaliststudenten Sofia Jern från Finland och Nikolai Linares, vinnare i professionella sportkategorin med sin serie "Second Best".

I sin bildserie har Nikolai porträtterat silvermedaljörer direkt efter att de förlorat finalen i mästerskapet Zealand boxing, som hölls i Köpenhamn under mars 2015.

Nils Olof Wendel enda svensk

Från Sverige tog Nils Olof Wendel från Stockholm hem förstapriset i deltävlingen Sweden National Award med sin bild på ett vattentorn i Uppsala. Så här säger han till Kamera Bild om sin bild:

Nils Olof Wendel.
Vattentornet i Uppsala.

– Jag var på väg att luncha med en kompis i Uppsala, men som blev rejält försenad, så jag passade på att ta lite bilder. Jag stannade till vid vattentornet och gick runt där ett tag, och tog lite bilder. Sedan la jag mig på marken och fotograferade rätt upp.

Nils Olof berättar att han tyckte att resultatet blev rätt grafiskt, och att det enda han behövde göra var att ta bort lite smuts från stolparna.

Bilden som Nils Olof Wendel vann med föreställer ett vattentorn i Uppsala.

Utvecklar kinesisk fotografi

RongRong och Inri vann priset "Outstanding Contribution to Photography" genom sitt arbete med konstfotografering och utvecklande av denna i framförallt Kina. Kinesiska RongRong och japanske Inri möttes för att tillsammans fotografera, utan att kunna kommunicera.

Med sina kroppar, ofta nakna, berättar dom bildmässiga historier kring sina liv och sin koppling till naturen på ett konstnärligt vis.

I dag är de ett äkta par som hjälpt till att utveckla den fotografiska scenen i Kina genom bland annat Three Shadows Photography Art Centre, som nu fungerar som centrum för den kinesiska fotokonsten.