Foto

Blogg: Ett första intryck av Sony a77

Detaljerade bilder på 24 megapixel.
Många filter direkt i kameran u2013 här HDR.
Snabb autofokus med 19 fokuspunkter.

Efter två dagars användning av Sonys nya a77 finns mycket att säga, både positivt och negativt. Kameran är tänkt att vinna mark hos de semiprofessionella fotograferna, som mycket väl kan nå även proffsen.

Första känslan av Sonya a77 är att den är välbyggt och funktionsspäckad. Ja, det är nästan så att man direkt funderar på hur Sony egentligen tänkt – kommer någon att använda alla funktioner?Jag bläddrar igenom menyval efter menyval och inser att jag kan ställa in nästan allt som jag vill ha det, bland annat justera kompensering för optikens skavanker till på eller av, även för enstaka justeringar såsom enbart för kromatisk aberration, eller enbart för perspektivfel. Samtidigt är menyn inte så snabb som jag skulle vilja, utan hackar ibland när jag gör vissa val. Trist, för det känns som om dessa tider är förbi. Hoppas detta förbättras i en kommande firmware.

Knapparna på huset ger en enorm möjlighet. Bra placeringar och skön känsla, framförallt väljarknappen i mitten som går att trycka i sidled. Möjligheterna till knapprogrammering är i det närmaste oändliga, och all information om mina val kan visas på skärmen eller i den digitala sökaren.

För foto i skiftande ljus upplever jag att den digitala sökaren helt enkelt inte presterar lika bra som en analog sökare, trots sin upplösning. Tyvärr erbjuder djungeln av inställningar heller inte möjligheten att justera autofokus till tumknappen, något som är vanligt bland exempelvis pressfotografer och bildjournalister.

Därför känner jag mig också kluven. Oerhört avancerad, snabb och programmerbar, men ändå i saknad av de sista bitarna. Sony vill mycket med a77, och visst kan den mycket. Frågan är om det är en fördel eller nackdel.Det ska helt klart bli intressant att testa kamerans alla funktioner mer ingående, och då även se om Sony gjort några justeringar till kamerans programvara.