Foto

Blogg: Gatufoto med Olympus PEN E-P3

Filtret Grovkornig film.
Filtret Pinhole.
Filtret Dramatiska färger.
E-P3 har inte superkoll på fokusen i hård skugga.

Med Olympus PEN E-P3 kan du bli gatufotograf för en dag. Och för en dag till. Och en till – det är just detta som är så roligt med kameran, och retrodesignen ger en känsla av att smälta in i gatuhörnen med kameran runt din hals.

Jag drömmer mig bort till förr, när världen gjorde sig bäst i svartvitt. För just så ser det ut på PEN E-P3:s skärm med det påslagna ART-filtret "Grovkornig film". Härligt hårda kontraster, stora korn och svartvit reportagekänsla. Perfekt för gatufoto tänker jag när jag går på gågatan bland allt folk.Det känns som ett mervärde när de där platta tråkiga och helt vanliga bilderna går att skruva om till en annan dimension.

Det här med filter är något som tillverkarna satsar allt mer på i sina kameror, så även Olympus. Men ofta har man behövt lägga på filtret i efterhand, men på OlympusPEN ser jag direkt hur bilden blir, något som ger en fin kontroll över mitt skapande – det är inte filtrena som bestämmer resultatet, det är jag.Nästa roliga inställning är "Pinhole", som ger upphov till ännu mera djup, ännu mer koncentration av viktiga element i bilden. Den som gillar vinjettering kommer att hoppa av glädje.

Greppet för högerhanden går att byta ut, exempelvis mot ett större. Eller varför inte ta bort det helt? Känslan i greppet är för övrigt bra, kontrollerna är över lag bra, även om jag har svårt att bli vän med tumhjulet som gärna tar flera hack i taget. Vid undersökning av menyerna ser jag samtidigt att jag har möjlighet att programmera flera knappar, vilket är otroligt användbart.

Autofokusen känns snabb och bra, något man gärna vill ha för att kunna fånga de där snabba händelserna som sker mitt framför ögonen på mej. Men rör man sig i skugga, eller där det är svagt ljus, haltar den lite och måste få hjälp på traven med sin inbyggda lampa.

Webb-tv: Häng med när Kamera och Bild testar gatufoto med PENE-P3