Foto

Blogg: Högt ringljud på Olympus XZ-1

Objektivringen låter ganska mycket när man vrider på den för att ställa in till exempel bländare i M-läget (1). Byggkvaliteten är mycket mycket hög, men blixten (2) ger ifrån sig ett klappljud när man trycker på den.

Efter en helg med ett förhandsexemplar av Olympus XZ-1 slås jag framför allt av två saker. Oj, vad det är trevligt med ljusstyrka 1,8-2,5 och oj, vad det låter när man vrider på objektivringen för att ändra bländare.

Publicerad

Byggkvaliteten är det inget fel på - Olympus XZ-1 känns rejäl med sin höga metallkänsla. Enda minuset skulle väl vara blixten som inte låses i en helt distinkt position när den är i nedtryckt läge. Ett klapp-klapp-ljud uppstår på grund av detta. Inte för att det finns någon risk för att blixten ska poppa upp oönskat, det är bara en liten detalj när det gäller byggkvaliteten.

Det skulle suttit fint med en ratt vid tummen eller pekfingret (högt upp till höger på baksidan eller högt upp till vänster på framsidan/toppen av kameran) för att lättare kunna ställa in slutartiden i M-läget. Nu finns det inga sådana rattar. I stället trycker man på exponeringskompensations-knappen och ändrar slutartiden med ratten på baksidan. Efter tryck på exp-komp-knappen har man bara någon sekund på sig att ändra värde innan kameran ställer tillbaka sig. Under den, i och för sig relativt korta, tiden jag provat kameran upplever jag det som något irriterande.

Att ändra bländarvärde genom att vrida på objektivringen är däremot riktigt trevligt. Ljudet när man vrider på ringen är däremot ganska högt. En liknande ring finns på Canon Powershot S95, men där är den betydligt tystare. Stegen mellan varje vrid på ringen känns däremot solida.

I P-läget ändrar man ISO via objektivringen och i S-läget slutartiden. Det verkar inte gå att programmera om objektivringens funktion, men det kan vara för att det här exemplaret inte är 1.0 utan ett förhandsex.

Ok-knappen ger tillgång till en rad inställningar. Till exempel vitbalans. För att vitbalansera själv trycker man ner till WB och rattar sig sen till egen vitbalans och trycker på info knappen för att ta en bild på något vitt. Det går relativt snabbt och det är skönt att man direkt från WB-menyn kan göra hela vitbalanseringen. ISO ställer man också in via Ok-menyn, men jag hade gärna sett att det funnits en ännu snabbare väg till ISO-inställningen.

Sensorn, som på förhand

varit en del av haussen kring kameran, är aningen större än de som sitter i Canon G12 och Nikon P7000, men lika stor som den som finns i Panasonic LX5. Huruvida bildkvaliteten står sig mot dessa konkurrenter kommer vi att testa när vi får ett hundra procent färdigt exemplar av XZ-1. I testet kommer vi givetvis mer utförligt titta närmare på kamerans funktioner och prestanda i övrigt.

Utan att till hundra procent kunna säga någonting om objektivets kvalitet, i och med att det här inte är ett 1.0-exemplar, så är det riktigt trevligt med ljusstyrka 1,8-2,5. Bakgrundsoskärpan går såklart inte alls att jämföra med ett lika ljusstarkt objektiv för systemkameror, men det är guld värt med 1,8-2,5 vid fotografering i lite mer ogynnsamma ljusförhållanden. Bilden ovan är tagen i teleläget med bländare 2,5.

Autofokusen är snabb men inte snabbast. Tillräcklig för att fånga en skata en grådaskig dag i alla fall.

Imorgon kommer du att kunna se ett webb-tv-klipp om kameran.