Foto

Blogg: Nikon V1 – ett första intryck av kameran

Nikons nya kamera V1 som ingår i "Nikon 1"-systemet kom just in till redaktionen. Jag tog med den på en promenad för att få några första intryck.

"Riktigt tung" är det första som som slår mig när jag känner på den. Och då talar jag inte om specifikationerna, även om det ser bra ut på pappret. Kamerahuset väger 294 gram, och batteriet (EN-EL15 på 1900 mAh) av litium-jon-typ är samma som till D7000 och påminner också till stor del om det batteri som sitter i exempelvis D300 och D700. Genast stiger vikten med nära ett hekto. Men det känns inte som en nackdel. Vikten bidrar i stället till en kvalitetskänsla, på den annars vita högglansiga metallen som på håll ser ut som plast.

Skärmen på tre tum är riktigt bra, samtidigt som känslan hos objektivet känns som det motsatta – plastigt och något stumt, gränsen på glappande.Snabbheten är däremot grym – inget snack om saken. 60 bilder per sekund imponerar, och skapar roliga effekter när man blandar det med stillbildsfoto. Att trycka ner avtryckaren halvt, invänta ögonblicket, trycka av, och sedan se hela sekvensen i slow-motion är faktiskt effektfullt. Men frågan är hur länge.

Den elektroniska sökaren på 1,5 megapixel känns riktigt bra – hög upplösning är ett plus, men kanske bäst är att bilduppdateringen är så hög att den inte flimrar. Att fotografera känns bra, med snabb respons från kameran både med kontroller och autofokus. Man får en känsla av att man får de bilder man faktiskt försöker fånga.