Foto

Blogg: Panasonic GF2 ger inte alltid absolut pekgehör

Knapparna är betydligt färre på Panasonic GF2 jämfört med GF1 och det är lite synd att den fysiska programratten har försvunnit. Det finns i stället en virtuell programratt på pekskärmen – tyvärr känner skärmen inte alltid av när jag trycker.

Publicerad

Panasonic GF1 utstrålade med sina många knappar att man var tvungen att kunna väldigt mycket om fotografering, medan GF2 med sina färre knappar nog mycket lättare kan locka över köpare från kompaktkamerasidan. Pekskärmen är förmodligen också ett led i att göra kameran attraktiv för en större målgrupp. Med konkurrensen från Sony, Samsung och Olympus (och troligen även Canon, Nikon och Pentax under det kommande året/åren) måste det till något speciellt för att sticka ut från mängden. Panasonic GF2 gör det med pekskärmen och den lilla storleken på kamerahuset i kombination med pannkaksgluggen 14mm/2,5.

Men det är för mig en liten gåta att man inte kunnat få till en bättre pekskärm. När så många av inställningarna gömmer sig som ikoner på skärmen är det av yttersta vikt att det går snabbt att trycka och att kameran känner av när man trycker. Pekgehöret på GF2 är inte absolut varje gång.

Skärmen består också av en mängd tryckbara ikoner som man via Display-ikonen på skärmen kan få bort (många av ikonerna försvinner också vid halvnertryck). Nästan. »Programratten«, i form av ett p, m och så vidare beroende på vilket läge man har inställt, syns hela tiden upp i vänstra hörnet. Det är möjligen en smaksak, men jag finner det ibland befriande att kunna få ha en ren skärm utan för mycket gytter på. Framför allt eftersom det är skärmen, om man inte köper till en sökare, som man komponerar sina bilder på.

Pekskärmsfunktionen går inte att stänga av. När jag har mittpunkts-AF inställt och råkar (eller med vilje) komma åt skärmen får jag upp funktionen för att flytta AF-området. De gånger jag har behov av att göra det är det riktigt smidigt. Men de flesta andra gånger, när jag inte vill göra det, är det tålamodsprövande. För det är väldigt lätt att komma åt skärmen och så fort jag gör det kommer den här funktionen upp. Den stänger inte ner sig själv efter några sekunder, utan det krävs ett knapptryck.

Läs även:

Blogg: Smidig blixt på Panasonic GF2

Hela testet av Panasonic GF2 kan du läsa i Kamera Bild nummer 2/2011 som kommer ut i butik den 3 februari.