Foto

Blogg: Smidig blixt på Panasonic GF2

Samma ljussituation med blixten vinklad på olika sätt.

Panasonic GF2 är just nu världens minst systemkamera med inbyggd blixt. Blixten visar sig vara oväntat trevlig eftersom den går att vinkla. Till exempel kan man dra upp blixtljuset i taket för att få ett mjukare ljus på den man porträtterar.

Publicerad

Just nu är Panasonic GF2 inne för test inför nummer 2 av Kamera Bild. Det mest slående med kameran är dess litenhet – den är inte mycket större än en kompaktkamera. Det gör den lätt att alltid ha med sig.

En intressant detalj med kameran är blixten. Den poppas upp via en knapp och det är ju helt i sin ordning. Men det goa med den är att den sitter på en rörlig led och därför går att vinkla något, till exempel kan man studsa blixtljuset i taket för att få ett lite lugnare blixtljus på den man fotograferar.

Det går inte att låsa blixtarmen i någon annan position än helt nerfälld eller uppfälld, men det fungerar fint att hålla blixten, i den position man vill ha, med fingret. Blixtarmen gör också att blixten hamnar lite längre ifrån objektivet till skillnad från andra kameror med traditionell inbyggd blixt.