Foto

Blogg: Test av 8 vattentäta kompakter

Inför sommarens solande, badande och dykande finns många vattentäta kompaktkameror att välja mellan. I den här bloggen delar jag med mig av mina första intryck under mitt första försök till undervattensfoto med kompaktkamera.

Det är inte lätt att fota under vatten. Framförallt om man aldrig förut gjort det. Under några timmar testade jag åtta olika vattentäta kompaktkameror för att se hur det känns med kontroller, autofokus och allt annat man måste fundera på.

Förutom vattentätheten på 2-12 meters djup, är alla kameror jag testade också stöttåliga från allt mellan 1-5 meter.

Med mig ner i vattnet hade jag Fuji Finepix XP30, Olympus Tough TG-810/TG-610/TG-310, Panasonic LumixDMC-FT3, Pentax WG-1, RolleiSportsline 60 och Sony Cybershot DSC-TX10.

Väl nere i vattnet med cyklop och en Olympus Tough TG-310, insåg jag hur viktigt faktiskt kontrollerna är när man befinner sig på två meters djup. De knappar som var så stora och tydliga ovan ytan blir helt plötsligt mycket små och inte helt lätta att hitta.Frågan är varför en kameratillverkare väljer att markera knappsymbolerna i den djupaste blåa färgen som finns. Inga bilder vid första dyket alltså.

Efter ett tag får jag till kamerakontrollen på kamerorna och kan börja koncentrera mig på fotandet. Då inser man hur viktigt det egentligen är med en snabb autofokus när man väl vet vad och hur man ska fota. Dyker man utan tuber och håller andan - då har man inte så lång tid på sig att få den bild man vill ha.

Vilken kamera var bäst? Läs hela testet i nummer 6 av Kamera Bild.