Foto

Blogg: Vi provar Olympus XZ-1 och testar Panasonic GF2

Ett förhandsexemplar av Olympus kvalitetskompakt XZ-1 dök upp på redaktionen under fredagen. Nästan lika kompakt som Panasonic LX5 och nästan lika stor som Panasonic GF2.

Publicerad

Förväntningarna på Olympus XZ-1 är stora med den något större sensorn och den rejäla ljusstyrkan på 1,8-2,5. Exemplaret som landade på redaktionen under fredagen är däremot inte 100 procent klart, men i alla fall 99 procent enligt Olympus. Det enda Olympus inte kan garantera är bildkvaliteten. Som i och för sig är bland det mest intressanta att kolla på när det gäller den här kameran. Det ska hur som helst bli spännande att testa hur kameran fungerar i övrigt. Ringen på objektivet fungerar till exempel lite som den på Canon Powershot S95 – det går att ändra värden på inställningar via ringen.

Vi väntar med spänning på att ett skarpt exemplar av XZ-1 kommer så att vi kan se hur den står sig bildkvalitetmässigt gentemot Panasonic LX5, Canon Powershot G12 och Nikon P7000. Hur pass bra Fujifilms retrodesignade kvaitetskompakt X100 står sig mot konkurrenterna är också av intresse.

Olympus XZ-1 är liten, betydligt mindre bullig än till exempel Canon Powershot G12 och Nikon P7000. Snarare hamnar den ganska nära Panasonic LX5 i storlek.

Med Panasonics spegellösa systemkamera GF2 med 14mm-pannkaka märks det också hur fantastiskt liten GF2 är. Skillnaden mot Olympus XZ-1 är inte särskilt stor även om GF2 fortfarande är lite större, framför allt aningen tjockare.

Olympus E-PL2 och tillbehöret Penpal som gör det möjligt att skicka bilder trådlöst via bluetooth till sin telefon, har också landat på redaktionen. Året börjar sannerligen i de små kamerornas tecken. En förevisning om framtiden möjligen...