Nyhet

Blue shots träffar rätt

Det finns fotoböcker som är mer användarvänliga än andra. Där bilderna direkt tar med läsaren till en ny värld, utan några omvägar. Blue Hots av Erik Lindahl är en sådan.

Publicerad

Jag vet inte varför jag tycker så mycket om svartvita bilder tagna med hård blixt. Det ger alltid en befriande jordnära känsla av att mötas av något. Det blir renodlat, inget krimskrams. I Blue Shots har Göteborgsfotografen Erik Lindahl följt sin stora passion; bluesen, till dess ursprung. Resorna har gått till Missisippi, Texas och Louisiana, Chicago och L.A.

blueshots2-.jpg

- Det är inte bara musiken som fascinerar mig. Snarare en kombination av musiken och mäniskorna. Jag gillar artisternas livsstil, deras avspändhet och generositet, säger Erik Lindahl i förordet till boken.

Det är ett bluesliv han lyckats fånga på bild. Musikerporträtten sträcker sig en bra bit bort från scengolvens framträdanden. In på fiskmarknader, till luggslitna vardagsrum och bakgator där europeiska besökare sällan vågar sig.

blueshots3-.jpg

Genom hela boken kan en bluestakt anas och i en fin balans mellan bilderna finns textstycken av Nick Tosches, Nils Hansson, L-P Andersson, Tommy Löfgren och Scott Barretta. Berättelser om vad som hände vid några av de olika besöken. Som när de välkomnande viftas in av en man med pistol på en bluesklubb vid en bakgata i västra Chicago. Sedan kommer bilderna från besöket. Du drömmer dig bort till en Mojo som fungerar och får lust att vrida upp volymen, snurra av en kork från någon fyrkantig flaska, och bli en bluesy, bluesy man.