https://www.kamerabild.se/nyheter/bransch/kameraforsaljningen-minskar-med-53-procent-under-forsta-kvartalet
547209
Bransch
falskt
Branschnyhet

Kameraförsäljningen halverad under mars mot 2019

[{ msrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/r5-intro.jpg?itok=f4JVRDa_', src: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/styles/article_image/public/field/image/r5-intro.jpg?itok=f4JVRDa_', osrc: 'https://www.kamerabild.se/sites/kamerabild.se/files/field/image/r5-intro.jpg', w: 2000, h: 1406, title: ' ' },]

Totalbetyg

CIPA har släppt sin rapport som visar att kameraförsäljningen har sjunkit drastiskt, totalt sett levererades 52 procent färre kameror under mars 2020 än föregående år. Samtidigt ger Canons första kvartalsrapport liknande siffror. Det ser onekligen tufft ut för kamerabranschen.

Nikon och Olympus väljer att inte släppa sina ekonomiska rapporter då de menar att de haft svårt att få ihop dem, främst på grund av att många arbetar hemma och att kontor är nedstängda. Däremot har Canon släppt sin. Tillsammans med CIPA-siffrorna för de första månaderna ser det onekligen svårt ut för kamerabranschen. 

Enligt CIPA:s rapport har leveransen av kameror under det första kvartalet sjunkit med 34,7 procent jämfört med förra året. Ser man istället till produktionen så har den sjunkit med 34,3 procent jämfört med föregående år. Den minskade produktionen beror delvis på att fabriker varit nedstängda och arbetare inte kunat gå till jobbet på grund av isolering. 

I Canons rapport för det första kvartalet visar dess bildavdelning, kameror och inkjet-skrivare, en minskad försäljning med 3,9 procent och en vinst som minskat med 80,6 procent jämfört med föregående år. Då har Inkjetskrivarna faktiskt sett en liten uppgång, vilket förtydligar dykningen av kamerasegmentet. Canon menar också att det andra kvartalet sannolikt kommer att bli sämre då deras siffror började dyka först i mitten av det första kvartalet. 

Svårt läge

Kombinationen av att ingen vet hur länge nedstängningar och restriktioner kommer att finnas kvar, eller hur det ekonomiska läget kommer att se ut framöver, så kommer den minskade försäljningen sannolikt att fortsätta befinna sig på en låg nivå tills allt vänder igen. 

I sin rapport skriver Canon även att coronapandemin helt har förändrat det ekonomiska landskapet på global nivå. Hur övriga tillverkares rapporter kommer att se ut när de lanseras får vi se, men en gissning är väl att de kommer att likna Canons – eller om någon har hittat en lösning för att hålla siffrorna uppe i dessa tider. 

167315513313063_3188256341218950