Nyhet

Brutus Östling årets naturfotograf 2005

Naturvårdsverket har utsett fotograf Brutus Östling till årets naturfotograf 2005. Detta för hans enastående förmåga att fånga fåglars beteende i bild. Förutom pengar får han möjlighet att ställa ut på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Publicerad

Brutus Östling får 15 000 kronor samt ett presentkort på 5 000 kronor till hyra för någon av Naturvårdsverkets stugor under en vecka. Han kommer också få ställa ut på Naturhistoriska riksmuseet.

- Brutus Östling har tilldelats stipendiet för sin enastånde förmåga att fånga fåglars beteende i bild, säger Lars-Erik Liljelund som är generaldirektör på Naturvårdsverket till verkets hemsida. Med en kristallklar skärpa återger han de mest kortvariga ögonblicken i fåglarnas hektiska liv. Östling har en fantastisk känsla för att placera sig på rätt ställe vid rätt tidpunkt.

När Brutus inte får pris för sina fotografier arbetar han som förläggare på förlaget Symposion. Han ger också ut egna böcker. I september 2005 kom boken Mellan vingspetsarna, bilder ut fåglars liv - från Öland till Antarktis. Den boken såldes även i Norge, USA och Storbritannien. I höst är han aktuell med boken Pingvinliv och under 2007 väntas boken Havsörnens rike komma ut.

Under hösten kommer en utställning med Brutus Östlings fotografier att hängas upp på Naturhistoriska riksmuseet.