Prylnyhet

Canon 200D – smidig instegskamera för nybörjaren

200D kommer i tre olika färger, svart, vit och silver/brun.
200D kommer i tre olika färger, svart, vit och silver/brun.

För fyra år sedan lanserade Canon sin minsta dslr 100D, nu kommer uppföljaren 200D som arbetar vidare på arvet från föregångaren men som har förbättrats på flera punkter.

För Canon är 200D att se som en inkörsport i fotografins förunderliga värld, därför ligger fokus på att det ska vara så lätt som möjligt att få bra bilder. Med hjälp av ett väldigt pedagogiskt läge där kameran förklarar, med hjälp av bildexempel, vad som händer om man gör olika inställningar i de olika halvmanuella lägena (tids och bländarautomatik, samt det helt manuella läget). Det här för att hjälpa användaren bort från de helt automatiska lägena som kanske inte utnyttjar kamerans möjligheter fullt ut.

Mycket är sig likt från föregångaren men kamerans hjärta och hjärna, sensor och processor har bytts ut. Digic 7-processorn är den senaste som spottats ut av Canons ingenjörer och sensorn har numera en upplösning på 24,2 megapixlar. Men den stora uppdateringen vad gäller sensorn är snarare at den nu har Dual pixel AF, vilket förbättrar fokuseringen. Vilket ger autofokusen 49 fokuspunkter när man använder skärmen som sökare (9 punkter om den optiska sökaren används).

Skärmen är, liksom hos föregångaren, en pekskärm, skillnaden är nu att den även går att fälla ut och vrida. 200D har så klart även wifi, men även bluetooth, så att du snabbt kan både styra kameran och dela med dig av bilderna du tar.

Kameran kommer ut i butik i juli och kommer då att kosta 6070kronor för endast huset och tillsammans med ett kit-objektiv hoppar priset upp till 7090 kronor.