Prylnyhet

Canon 750D och 760D – instegskameror med avancerad teknik

Här syns några av skillnaderna kamerorna emellan. D760 till höger och D750 till vänster.
Här syns några av skillnaderna kamerorna emellan. D760 till höger och D750 till vänster.
Baksidan på D750.
Baksidan på D750.
Baksidan av D760 med skärmen utfälld.
Baksidan av D760 med skärmen utfälld.

Förutom sina nya högupplösta kameror så lanserar Canon även två nya instegsmodeller. En för nybörjaren och en för den som kommit en liten bit på vägen. Men med samma bildkvalitet.

Canon 750D och 760D innehåller båda samma sensor och samma processor. Sensorn är helt ny och har 24,2 megapixlars upplösning, processorn är Digic 6 som sitter i bland annat de nya 5DS och 5DS R. Den kombinationen kan åstadkomma en serietagning på fem bilder per sekund i båda kamerorna, även iso-nivåerna speglas i båda modellerna och sträcker sig från 100 till 12800.

Bildkvaliteten är alltså densamma i båda kamerorna, det som skiljer dem åt är istället antalet funktioner och finesser. Canon 750D vänder sig till den som är ute efter en enklare kamera och inte behöver eller vill ha så många funktioner. Canon 760D i sin tur vänder sig till den som tagit ett steg längre och vill ha möjlighet att göra fler justeringar och avancerade inställningar.

Canon 760D har fått flera reglage och knappar som gör att användaren direkt kan utnyttja den ökade funktionaliteten. 760D har bland annat möjlighet att filma i HDR och i ett läge som kallas Miniatyreffekter som ska efterlikna effekten av tilt-shiftobjektiv.

Ny hybrid-af

Båda kamerorna har pekskärm och en ny version av hybridautfokusen, den nya lystrar till namnet hybrid-CMOS AF-III och är snabbare än den tidigare varianten. Den nya autofokusen ger sina största fördelar vid filmning då man kan peka på skärmen för att flytta fokuseringen medan man filmar. Skärmarna går också att fälla ut och vända 180 grader framåt.

Trådlöshet

Båda kamerorna har både wifi och nfc för att möjliggöra trådlös överföring av bilder både till en mobil enhet, men också direkt till lagringstjänster eller socialamedier genom att koppla upp sig mot ett nätverk, antingen från telefonen eller hemma, och skicka upp bilder på det sättet.

Båda kamerorna börjar säljas i maj och priserna hamnar på 7500 kronor för den något mer avancerade Canon 760D och 7000 kronor för den enklare 750D.